Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

KBC Arteveldetoren

Plaats Gent, België
Tijdslijn 2009 - 2012

engineering van een nieuwbouw kantoortoren

Intro

Deze kantoortoren langs de E40 voegt een markant silhouet toe aan de Gentse horizon. De hoogste toren van Vlaanderen, met in de voet een brandweerkazerne, werd volgens een strakke planning opgetrokken dankzij verregaande prefab. Ook het concept met de schuine gevelwand prikkelde de creativiteit van VK’s stabiliteitsingenieurs. Daarnaast verschaft de luchtdichte gebouwenschil de toren een hoog isolatiepeil.

Lees meer
Klant(en)
  • De Paepe Group
  • Stasimo
Architecten
  • Jaspers-Eyers Architects
Statistieken
31000 m²

Verhaal

De opbouw met de schuine gevelwand, waarbij het ene blok als het ware aan het andere hangt, stelde de nodige uitdagingen.

Offices gent kbcarteveldetoren 5 web

De MG Tower is met 120 meter en 27 verdiepingen de hoogste toren van Vlaanderen en biedt plaats aan 1.200 werknemers. Door zijn ligging vlakbij een afrit van de E40-snelweg vormt het gebouw een baken voor de stad Gent.

Behalve de kantoorruimte en technische ruimtes in de bovenste etages, bevat het gebouw een modern bedrijfsrestaurant, een auditorium en een brandweerkazerne. VK stond in voor de speciale technieken, de stabiliteit en infrastructuur van dit opmerkelijk project van De Paepe Group, naar een ontwerp van Jaspers-Eyers. De opbouw met de schuine gevelwand, waarbij het ene blok als het ware aan het andere hangt, stelde de nodige uitdagingen voor VK’s ingenieurs. Verder is de toren ontworpen volgens de techniek van niet-voortschrijdende instorting. Concreet zijn de doorlopende verankeringen zo ontworpen dat, mocht een kolom wegvallen, balken en vloeren slechts minimaal doorbuigen.

Het gebouw wordt ontsloten door een voetgangersbrug over de afrit, naar nabijgelegen bus- en tramhaltes, en door een tunnel.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs