Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Komet

Plaats Mechelen, België
Tijdslijn 2015 - 2024

brownfield-ontwikkeling van een nieuwe stadswijk voor gemengd gebruik

Intro

Op een voormalig industrieterrein verrijst een nieuwe stadswijk met aandacht voor groen en duurzame ontwikkeling op alle vlak. VK verricht de engineering voor deze BEN-wijk die de ambitie heeft "full electric" te gaan met behulp van hernieuwbare energie en toepassingen die zuinig omspringen met de voorradige energie.

Lees meer
Klant(en)
  • Re-vive
Architecten
  • CrepainBinst Architecture
  • BRUT Architecture & Urbanism
  • Areal
Statistieken
40000 m²
216 appartementen
52 assistentiewoningen
46 huizen
475 parkeerplaatsen

Verhaal

De ambitie is om “full electric” te worden door gebruik van zonnepanelen en individuele warmtepompen per unit.

Visual mixed mechelen komet BINST ARCHITECTS 1537 MEZO r 18 2000x0 c default website

De voormalige Comet-fabriek in Mechelen ruimt plaats voor de nieuwe stadswijk Komet, met 46 grondgebonden woningen, 216 appartementen, 52 assistentieflats en voorzieningen zoals een crèche, buurtwinkel, horeca en dienstencentrum rond een centraal buurtpark.

De nieuwe stadswijk wordt gebouwd bovenop meerdere ondergrondse parkings met een totale capaciteit van 475 parkeerplaatsen. Het gaat om een brownfieldontwikkeling van in totaal 40.000 m². Re-Vive is de projectontwikkelaar.

De grote troef van het masterplan is het duurzame karakter op verschillende vlakken: ruimtelijk, qua mobiliteit (STOP-principe), sociaal-cultureel (grote diversiteit aan woonvormen) en economisch (kwaliteit en betaalbaarheid).

Qua bouwtechniek is gekozen voor BEN-woningen of beter binnen een productie-autonome ontwikkeling. De ambitie is om “full electric” te worden door gebruik van zonnepanelen en individuele warmtepompen per unit. Er is ook overal een ventilatiesysteem met warmteterugwinning toegepast. Watergebruik wordt beperkt door de aanleg van gecentraliseerde waterputten en de keuze voor zuinige toiletten, spaardouches en kranen. Op de autoluwe site zullen laadpalen voor elektrische voertuigen staan en de units worden allemaal “domotica proof”.

VK onderzocht ook de mogelijkheid om de nabijgelegen rivier te gebruiken voor rivierkoeling en samen met Eneco werd de mogelijkheid van power walls onderzocht.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs