Kouterdreef

Plaats Gent, België
Tijdslijn 2012 - 2018

engineering voor een stadsontwikkeling met retail, appartementen en kantoren

Intro

Een voormalig KBC-bankgebouw en belendend bouwdeel werden vervangen door een gemengd project, voor werken, wonen en winkelen. Een historisch waardevolle gevel moest geïntegreerd worden in het eindproject. VK’s stabiliteitsingenieurs hebben de nodige ervaring met dergelijke ingreep. De uitdaging werd evenwel vergroot, doordat een nieuwe ondergrondse parking moest aangelegd worden onder de te behouden gevel door.

Lees meer
Klant(en)
  • Matexi
Architecten
  • 360 architecten
  • B2AI
  • CrepainBinst Architecture
Statistieken
42 appartementen
22500 m²

Verhaal

Voor de ondergrondse parking is een bouwput gerealiseerd van 10m diepte die onder een te behouden gevel doorliep.

Aan de Kouter en de Kouterdreef in Gent, waar zich de voormalige kantoren van de bank KBC bevonden, is een nieuw gebouwencomplex gerealiseerd waar ruimte voorzien is voor winkels, kantoren en appartementen. De ondergrondse verdiepingen strekken zich uit over twee bouwblokken en bevinden zich gedeeltelijk onder de Kouterdreef. De historisch meest waardevolle gevel werd bewaard en contrasteert met de nieuwbouwgevel op de Kouter.

Voor de ondergrondse parking is een bouwput gerealiseerd van 10m diepte die onder de te behouden gevel doorliep. Op het gelijkvloers en het niveau -1 wordt plaats geboden aan winkels die toegankelijk zijn vanaf de Kouter, de Kouterdreef en de Universiteitsstraat. De KBC behoudt een filiaal op de Kouter en een gereduceerd kantorenprogramma op het niveau +1. De appartementen op de bovenliggende verdiepingen werden ingericht rond een grote binnentuin en daktuinen.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs