Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Kunstencampus en politiecommissariaat

Plaats Herentals, België
Tijdslijn 2016 - 2020

conversie gebouw tot kunstencampus en politiecommissariaat

Intro

De Academies voor de Kunsten van Herentals vonden een nieuw onderkomen in een voormalig kantoorgebouw, waar het politiecommissariaat al huisde. Een nieuwe buitenschil komt tegemoet aan de hoge duurzaamheidsambities van dit BEN-project, in combinatie met voornamelijk passieve maatregelen. De studie akoestiek zorgt voor een optimaal comfort bij deze mix aan muziekklassen, dansstudio’s, maar ook politiecellen en verhoorruimtes.

Lees meer
Klant(en)
  • Stad Herentals
  • Politiezone Neteland
Architecten
  • FVWW
Statistieken
6300 m²

Verhaal

Een nieuwe buitenschil voor het complex biedt een antwoord op de hoge duurzaamheidsambities.

De Academies voor Beeldende Kunst en voor Muziek, Woord en Dans in Herentals zijn dringend toe aan een nieuw onderkomen. De stad Herentals heeft het voormalige Belgacom-gebouw gekocht, waar het politiecommissariaat al huist, om daar ook de Academies onder te brengen na een opwaardering van het gebouw. De herbestemming biedt kansen voor een versterkte publieke ruimte.

Het voormalige Belgacom-gebouw heeft hoge verdiepingen en, veel ramen, voor optimale daglichttoetreding. Een nieuwe buitenschil voor het complex biedt een antwoord op de hoge duurzaamheidsambities. Samen met andere, zoveel mogelijk passieve maatregelen, wordt gemikt op een BEN-gebouw. Actieve maatregelen omvatten een zonthermische installatie, vraaggestuurde ventilatie, performante warmterecuperatie, reversibele warmtepomp en energie-efficiënte lichtarmaturen.

Ook aan de akoestiek is specifieke aandacht besteed, door de mix aan muziekklassen, dansstudio’s, podiumzalen, maar ook verhoorruimtes en cellen in het politiedeel. Er wordt gewerkt met doos-in-doos constructies via massa-veer systemen, voorzetwanden, zwevende chapes … Verder wordt ook gebruik gemaakt van akoestische deuren en dubbele deuren in sassen, en voorzetramen.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs