Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Mastergebouw Politie Antwerpen

Plaats Antwerpen, België
Tijdslijn 2017 - 2020

nieuw mastergebouw voor de politie zone Antwerpen

Intro

Alle beleidsuitvoerende en -ondersteunende diensten van Politie Antwerpen worden gecentraliseerd in dit nieuwe gebouw op de Post X-site. Deze aangename en flexibele werkplek biedt plaats aan 2.200 medewerkers. Naast kantoren, onthaal en verhoorlokalen, is er ook een perszaal voorzien, en sport- en trainingsfaciliteiten. Het DBFM-project is ontworpen volgens hoogstaande duurzame normen. Daarnaast komt het tegemoet aan strenge akoestische eisen.

Lees meer
Klant(en)
  • Immo Berchem X
Architecten
  • Stephane Beel Architecten
  • Jaspers-Eyers Architects

Verhaal

Door o.a. een goed geïsoleerd gebouw, optimale technieken en een maximale oppervlak aan fotovoltaïsche panelen, zet de politie een duurzaam gebouw neer, dat voldoet aan de hedendaagse normen en eisen.

Public antwerpen masterpolitie 5 web

In 2020 verhuist Politie Antwerpen naar een nieuw mastergebouw aan Post X in Berchem. Het complex komt op de hoek van de Borsbeeksebrug met de Binnensingel, een goed bereikbare plek en een prima uitvalsbasis voor de hele stad. De bouwwerkzaamheden zijn intussen gestart.

Tegen 2020 zullen alle beleidsuitvoerende en beleidsondersteunende diensten centraal gehuisvest worden in het nieuwe mastergebouw. Onthaal en wijkwerking vormen de uitzondering en blijven verspreid over verschillende regio- en wijkkantoren. Politie Antwerpen voorziet ook een onthaalfunctie in het mastergebouw.

Technisch hoogwaardig

Het nieuwe gebouw zal technisch hoogwaardig en helemaal klaar zijn voor de meest moderne veiligheidstechnologie. Een van de speerpunten is dat een aangename en flexibele werkomgeving moet zijn. Het gebouw moet ruimte bieden aan 2.200 operationele en administratieve politiemedewerkers. Ook hier zijn akoestisch hoge eisen gesteld.

Door o.a. een goed geïsoleerd gebouw, optimale technieken en een maximale oppervlak aan fotovoltaïsche panelen, zet de politie een duurzaam gebouw neer, dat voldoet aan de hedendaagse normen en eisen. Maar er is meer dan dat. Het gebouw wordt beoordeeld volgens de BREEAM-certificatie.

Uit de bezettingsgraad blijkt dat werkplekken in de huidige politiekantoren gemiddeld slechts 43 % van de tijd in gebruik zijn (mensen op het terrein, in vergadering, ziek, thuiswerk, vakantie ...). Op basis van de metingen is beslist om per tien administratieve medewerkers acht werkplekken te voorzien in het nieuwe gebouw. Voor operationele politiemensen die vaker buiten op het terrein werken, ligt deze bezettingsgraad lager.

Verschillende partners

Op 25 september 2017 gaf de gemeenteraad haar fiat voor dit grootschalige bouwproject. Het korps doet hiervoor beroep op een DBFM-overeenkomst (Design, Build, Finance & Maintenance) met verschillende partners, waaronder Stad Antwerpen, AG Vespa, projectontwikkelaar IRET en uitvoerder Besix.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs