Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Militair Hospitaal Koningin Astrid, Brandwondencentrum

Plaats Neder-Over-Heembeek, België
Tijdslijn 2007 - 2009

renovatie en herconditionering brandwondencentrum

Intro

Het Militair Hospitaal van Neder-Over-Heembeek is een Europese referentie in de behandeling van brandwondenslachtoffers. Het brandwondencentrum is grondig gerenoveerd en opgeknapt, waarbij de verschillende afdelingen volledig zijn gescheiden door middel van verkeersstromen en luchtsluizen. Elke afdeling is ontworpen volgens strenge technische eisen: hydrothermisch, hygiënisch, klimatologisch, qua materialen, afwerking ...

Lees meer
Klant(en)
  • Ministerie van Defensie
Architecten
  • VK Architects & Engineers
Statistieken
26 bedden
7000 m²

Verhaal

Een strakke en regelbare drukverhouding, temperatuur en vochtigheidsgraad vereisten een doorgedreven technische studie, en aangepaste afwerkingen en materialen.

Het Militair Hospitaal wil via een grondige renovatie het Brandwondencentrum opwaarderen tot een Europees referentiecentrum. Een bouwteam met Wycor en VK vulde het behoeftedossier van het Ministerie van Defensie aan met de meest pertinente oplossingen. Zo zijn de afdelingen in het vernieuwde centrum volledig gescheiden via circulatiestromen en sasvorming.

Een eerste afdeling omhelst het onthaal, een crisiscentrum en dagkliniek. Het crisiscentrum bestaat uit een mono-opname sas en een multi-opname sas voor de eerste vaststellingen, vanwaar de patiënten worden overgebracht naar de ‘high care’- of ‘medium care’-afdeling. De dagkliniek telt 3 kamers.

De ‘high care’-afdeling telt 8 kamers, enkel toegankelijk via een sas. De bijzondere hygrothermische en hygiënische voorwaarden vereisen een specifieke kameropbouw en -afwerking, bestand tegen een relatieve vochtigheid van 80%. De buitenschil heeft een extra cellulaire en dampdichte isolatie, en voor de buitenramen werd een binnenraam voorzien. ‘Medium care’ en ‘low risk’ tellen 14 en 4 kamers, huiselijker ingericht en voorzien voor mindervaliden. Deze afdeling heeft 2 centrale baden voor medische behandelingen.

Een uniek brandscenario houdt rekening met een lange evacuatietijd en besmettingsgevaar. Brandcompartimentering tussen de afdelingen werd aangevuld met een laterale subcompartimentering, zodat de helft van elke afdeling kan blijven werken. Ook de brandweerstand en luchtgroepenwerking werd bijgestuurd.

Klimaatbeheersing in een brandwondencentrum is primordiaal. De baden staan onder laminar flow voor een ISO5 luchtkwaliteit. Een strakke en regelbare drukverhouding, temperatuur en vochtigheidsgraad vereisten een doorgedreven technische studie, en aangepaste afwerkingen en materialen.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs