Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Modular

Plaats Roeselare, België
Tijdslijn 2006 - 2007

nieuwe productiehal en kantoren

Intro

Deze globale producent van verlichtingstoestellen installeerde zijn nieuwe hoofdzetel langs de drukke E403. Deze zichtbare locatie vroeg om een duidelijke aanwezigheid. Een lichttoren met videowall trekt de aandacht van het voorbijrazend verkeer. Naast de langgerekte productiehal en de kantoren, bevat het project een toonzaal die allerhande opstellingen mogelijk maken. Eenvoudige ingrepen zorgen bovendien voor een energiezuinig gebouw.

Lees meer
Klant(en)
  • Modular Lighting Instruments
Architecten
  • Coussée & Goris
Statistieken
40000 m²

Verhaal

Het paradepaardje is een lichttoren van 20 meter op 30 meter en 18 meter hoog, een betonskelet met cellenbetonpanelen met een huid van polycarbonaatplaten.

Industry roeselare modular 5 web

Door zijn razendsnelle groei zag Modular Lighting Instruments zich genoodzaakt om uit te breiden. Een industrieterrein van 2,2 hectare naast de E403 tussen Brugge en Kortrijk bleek de ideale locatie voor een nieuwe hoofdzetel, omwille van de zichtbaarheid. Het paradepaardje is een lichttoren van 20 meter op 30 meter en 18 meter hoog, een betonskelet met cellenbetonpanelen met een huid van polycarbonaatplaten. De videowall bestaat uit 48 televisieschermen van 80 x 80 cm.

Het gebouw is afgestemd op de procesflow. Zo laat de 10,30 meter hoge opslagruimte een hele hoge stellingbouw toe. Door picking via reachtrucks, via bekabeling in de betonvloer, kunnen de stellingen heel dicht bij elkaar worden geplaatst zonder extra investeringen voor gevel en funderingen. Het gebouw rust op putfunderingen die de differentiële zettingen tussen de vloerplaat en die fundering kunnen opvangen. De zettingen treden op als gevolg van de povere grondkwaliteit. Productie en magazijnen zijn opgetrokken in een betonskelet met houten liggers. Het administratieve deel bestaat ook uit een betonskelet met in het dak stalen en voorgespannen betonliggers omwille van gewichtsbesparing. Het tussenplateau bestaat uit voorgespannen welfsels, gedragen door betonnen balken.

Ook het energieconcept stond van bij aanvang centraal. De ingrepen zijn vrij eenvoudig: gesloten gevels aan de zuidkant, goede isolatie van dak, muren en vloerplaten, efficiënte zonwering, een door het daglicht geregeld verlichtingssyteem in de kantoren en een HVAC-oplossing die verwarmde of gekoelde buitenlucht naar binnen brengt, laat circuleren en terug afvoert. In de productiehal en toonzaal werd geopteerd voor stralingsverwarming: lange buisprofielen die via een gasverbrandingssysteem de warmte ‘stralen’ naar waar het nodig is.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs