Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Movianto

Plaats Erembodegem, België
Tijdslijn 2013 - 2015

nieuwbouw logistiek distributiecentrum

Intro

Movianto is een grote Europese speler in de distributie van geneesmiddelen. Actief in elf Europese landen, drong een uitbreiding zich op. Bijzonder aan het geavanceerde nieuwe distributiecentrum, ontworpen door VK, zijn de GDP cross-docking ruimtes met heel strikte temperatuurzones. Gerealiseerd volgens FM Loss Prevention Recommendations, beoogde dit project zowel een energievriendelijk als kostenbesparend resultaat.

Lees meer
Klant(en)
 • Movianto
Architecten
 • VK Architects & Engineers
Statistieken
13000 m²

Verhaal

Het project is gerealiseerd in overeenstemming met FM Loss Prevention Recommendations, gecategoriseerd als Highly Protected Risk.

Industry erembodegem movianto 5 web

Op een site van 46.000 m² in Erembodegem heeft vastgoedbevak Montea voor Movianto een state-of-the-art logistiek distributiecentrum van 13.000 m² ontwikkeld. Movianto verzorgt de volledige cold chain logistiek voor de Europese healthcare-industrie, gaande van temperatuurgecontroleerde stockage tot orderverwerking en transport. Naast de bijhorende kantoren bevat de site dan ook twee GDP crossdocking ruimtes met specifieke temperatuurzones: +2 +8°C en +15+25°C.

Het gebouw werd ontworpen vanuit de logistieke noden van Movianto en beoogt op verschillende manieren een kostenreductie:

 • het warehouse is voorzien van een interne laadzone voor bestelwagens, waardoor minder poorten en poortbewegingen nodig zijn (energiebesparend). Ook de cross-docking zones zijn gescheiden van het warehouse door middel van stofdichte geïsoleerde wanden.
 • het project is gerealiseerd in overeenstemming met FM Loss Prevention Recommendations, gecategoriseerd als Highly Protected Risk. Het gebouw is dan ook volledig gesprinklerd (geen in-rack sprinkler) en heeft een maximale binnenhoogte van 13,7m, afgestemd op een top-of-goods hoogte van 11,5m.
 • door de hoge compactheid behaalt het gebouw een peil van K15! Het kantoordeel behaalt een E-peil van 54, zonder toepassing van hernieuwbare energie. Niettemin zal het dak worden gebruikt voor PV-panelen. Energiebesparende maatregelen zitten verder onder meer in de toepassing van LED-verlichting in het magazijn en de cross-docking.
 • de site is uitgerust met een eigen truckwash-installatie, waarbij voor een groot deel regenwater gebruikt wordt. Bovendien sluit het gebouw aan op een verkavelingsconcept waarbij, gekoppeld aan de wegenissen, al infiltratievoorzieningen werden aangelegd.
 • de handhaving van de temperatuurgrenzen voor alle zones is een essentieel criterium voor de validatie en exploitatie van het magazijn. Het spreekt voor zich dat dan ook veel aandacht gaat naar een energiezuinige en efficiënte luchtbehandelingsinstallatie. Binnen de uiterst energie-efficiënte buitengrenzen wordt gekoeld en verwarmd op basis van luchtwisselingen en warmterecuperatie. In 4 zones zijn luchtbehandelingsgroepen op het dak geplaatst, zodat redundantie verzekerd is. Bovenal vereist de combinatie van verschillende technieken (ontroking, luchtkanalen, verlichting, sprinkler) binnen de stalen dakstructuur, met de vrijwaring van stockagehoogtes en gebouwhoogtes, een integrale ontwerpaanpak.

Een logistiek gebouw in de farmaceutische industrie vereist ook aandacht voor veiligheid en omgevingsaanleg. In het ontwerp zijn daartoe volgende elementen opgenomen:

 • omgevingsverlichting
 • toegangscontrole tot de site dmv slagbomen
 • toegangscontrole binnen het gebouw
 • specifieke omheiningen
 • camerabewaking

De nieuwe site biedt plaats aan 167 medewerkers en verhoogt de opslag- en verwerkingscapaciteit van Movianto exponentieel.

VK stond in voor alle ontwerp- en engineering disciplines van deze ontwikkeling (inclusief fire safety engineering), in een formule van conceptuele voorstudie en de uitwerking in bouwteam.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs