Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Mutsaard school

Plaats Jette, België
Tijdslijn 2017 - 2023

nieuwe basis- en middelbare school, met kinderdagverblijf en sporthallen

Intro

Een nieuwe school met kinderdagverblijf, basisschool en middelbare school biedt een gezonde leeromgeving voor meer dan 800 leerlingen. Onze stabiliteitsingenieurs zorgden dat de beperkte ruimte maximaal gebruikt kon worden, met een optimaal gebruik van de ondergrondse niveaus. Lowtech-oplossingen verzoenen veel daglicht met een aangename temperatuur, zonder actieve koeling.

Lees meer
Klant(en)
  • Stad Brussel
Architecten
  • Low architecten
  • Abetec
Statistieken
816 leerlingen
10000 m²

Verhaal

Er is geen actieve koeling voorzien voor de school. Wel kan in het tussenseizoen free cooling toegepast worden.

Low visual education jette mutsaard 02 website

In Jette wordt een nieuwe school gerealiseerd, met kinderdagverblijf, een basisschool en een middelbare school voor in totaal 816 leerlingen en 2 sporthallen. Het geheel wordt ontworpen door Low architecten en Abetec. VK staat er in voor alle engineering, waaronder stabiliteit, technieken en duurzaam ontwerpen.

Grote structurele uitdagingen

Het gebouw bestaat uit een dubbelhoge kelder en 5 bovengrondse niveaus. In de kelder zijn de 2 sporthallen ondergebracht. De eerste uitdaging was de overspanning voor de sporthallen vrijwaren - 24 meter - in combinatie met de 5 bovengrondse bouwlagen. Onze ingenieurs bedachten hiervoor 2 oplossingen. Enerzijds een wandbalk van 3 verdiepingen hoog voor de centrale dragende muur, anderzijds een naspanbalk voor de gevels.

Een andere structurele uitdaging vormen de grote uitkragingen van het gebouw. Wegens de beperkte bebouwbare oppervlakte en hoogte, worden enkele lokalen ondergebracht in volumes die tot 5 meter uitkragen.

Geen actieve koeling in een gezonde leeromgeving

De energetische low-tech aanpak past betrouwbare en deugdelijke systemen toe. In eerste instantie zijn de gebouwen extreem goed geïsoleerd, met superisolerende beglazing. De winddichte buitenschil beperkt in hoge mate infiltratieverliezen. Bezonde ramen hebben een zonwering tegen oververhitting. Daarnaast vlakt de toegankelijke thermische massa in de vloeren temperatuurschommelingen af. Er is geen actieve koeling voorzien voor de school. Wel kan in het tussenseizoen free cooling toegepast worden. Daarmee voldoet het gebouw aan de eisen van de EPB-wetgeving 2018. Refters en sporthallen worden vraaggestuurd geventileerd (systeem D). Tenslotte is overal ruim daglicht aanwezig.

Groendaken zorgen voor bijkomende buffering van hemelwater, terwijl doorlaatbare verharding zorgt voor de nodige infiltratie - zeker in een stedelijke context geen overbodige luxe.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs