Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

NAVO

Plaats Evere, België
Tijdslijn 2005 - 2017

nieuwbouw hoofdkwartier NAVO

Intro

Dit nieuwe hoofdkwartier voor de militaire alliantie vormt een megaproject in de Belgische bouwgeschiedenis, en in het portfolio van VK. Als hoofdingenieur kwam VK voor vele uitdagingen te staan. Niet in het minst door de veiligheidseisen die gepaard gingen met het ontwerp en de uitvoering. Dit energie-onafhankelijke complex kan bogen op indrukwekkende cijfers op alle vlak, van het aantal paalfunderingen tot het aantal dagelijkse maaltijden.

Lees meer
Klant(en)
  • NAVO
Architecten
  • ASSAR
  • SOM
Statistieken
250000 m²

Verhaal

De ruimtes zijn modulair en aanpasbaar opgevat, en kunnen systematisch heringericht en/of uitgebreid worden, om zo continu plaats te bieden aan 4.000 man.

In 1967 verhuisde de NAVO naar het huidige hoofdkwartier in Evere, dat toen werd betrokken als een tijdelijke oplossing. 30 jaar later bleek het hoofdkwartier onaangepast aan de huidige noden, en organiseerde de NAVO een internationale architectuurwedstrijd voor een nieuw hoofdkwartier. De internationale jury koos voor het ontwerp van SOM + Assar, waar VK verantwoordelijk is voor alle engineering, zowel speciale technieken als stabiliteit.

Het nieuwe hoofdkwartier biedt plaats aan de essentiële functies van de Alliantie. Het vult de nodige functies in: moderne vergaderzalen en perszalen, kantoren voor de delegaties, de militaire vertegenwoordigingen, het internationaal secretariaat en het internationaal hoofdkwartier, de agentschappen en de afvaardigingen van de partners, gesofisticeerde beveiliging, communicatie en IT-installaties, en audiovisuele middelen. Ook verschillende ondersteunende diensten krijgen een onderkomen: restaurants, een bank, boetieks, inrichtingen voor sport en ontspanning.

Het ontwerp biedt een antwoord op talrijke uitdagingen. Het koppelt een streng, sober en functioneel gebouw met spectaculaire vormen aan een aanvaardbaar comfortniveau, met inzet van duurzame technieken en materialen.

De ruimtes zijn modulair en aanpasbaar opgevat, en kunnen systematisch heringericht en/of uitgebreid worden, om zo continu plaats te bieden aan 4.000 man. Het NAVO-project was met zijn 250.000 m² de grootste Belgische werf van de laatste decennia.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs