Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

New Brussels X

Plaats Brussel, België
Tijdslijn 2013 - 2017

ontwerp en realisatie van een postsorteercentrum

Intro

Dit nieuwe postsorteer- en distributiecentrum voor bpost is het grootste van het land. Het ontwerp van VK laat een industriële hal, bekleed met lichtgekleurde sandwichpanelen, contrasteren met de ritmische gevel van het donkere kantoorgebouw. Daarnaast leidt een markante spiraalvormige helling naar de parking op het dak. De modulaire constructie gebeurde maximaal met prefab-elementen, wat een snelle realisatietijd toeliet.

Lees meer
Klant(en)
  • Katoen Natie
Architecten
  • VK Architects & Engineers
Statistieken
60000 m²

Verhaal

Het project omvat een totaaloplossing waarbij op één terrein in één gebouwencomplex zowel brieven- als pakketbehandeling van bpost gebundeld worden, zowel nationale als regionale sortering, met de nodige voordelen naar synergie.

In 2011 schreef bpost een overheidsopdracht uit voor een nieuw postsorteercentrum in Brussel. De THV Katoen Natie - Ond. Jan de Nul - Envisan haalde de opdracht binnen. VK stond in voor het ontwerp en de realisatie van 's lands grootste postsorteercentrum.

Het project omvat een totaaloplossing waarbij op één terrein in één gebouwencomplex zowel brieven- als pakketbehandeling van bpost gebundeld worden, zowel nationale als regionale sortering. Deze combinatie op eenzelfde terrein, in eenzelfde gebouw geeft bpost de nodige voordelen naar synergie.

Het geheel bestaat uit een sorteergebouw, mezzanine, kantoorgebouw en dakparking. Het langgerekte postsorteercentrum krijgt een fris gezicht door het kantoorgebouw, dat een uitgesproken architectuur toont. Links van het gebouw geeft een helling in spiraalvorm met dezelfde architecturale elementen als het kantoor toegang tot de dakparking. Het spiraalgebouw en kantoor omkapselen het geheel en geven het een eigen identiteit. De gevels van het sorteergebouw zijn uitgevoerd met een betonnen plint en daarboven een strak aluminium sandwichpaneel.

Het kantoorgebouw bestaat uit twee delen. Het balkvormige gelijkvloers sluit aan tot tegen het sorteercentrum. De gevel heeft beglaasde en opake delen in betonpanelen met daarvoor een kader in verticale stalen lamellen op onregelmatige afstand. De transparantie wordt geregeld door de afstand van de lamellen te variëren. Op de niveaus wordt het volume visueel losgetrokken van het sorteergebouw door een overkraging aan beide zijden. De glazen vliesgevel heeft afwisselend beglaasde en opake delen. Een horizontale rand tussen de verdiepingen voorkomt brandoverslag en zorgt voor de nodige schaduw op de beglaasde delen. Om de ruimtes zo aangenaam mogelijk te maken en dus zoveel mogelijk licht binnen te trekken worden de glasvlakken gemaximaliseerd.

Het project is volledig ontworpen en opgevolgd met Building Information Modeling.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs