Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

New Erasme

Plaats Brussel, België
Tijdslijn 2008 - 2020

uitbreiding van een universitair ziekenhuis

Intro

In 2009 stelt het Erasmusziekenhuis de TV Assar-VK-Ma2 aan voor een ingrijpend renovatie- en uitbreidingsproject op de site. Doel is om een plaats te creëren voor publieke gezondheidszorg met een sterke academische insteek, die zich kan meten op internationale schaal. In 2010 evolueert het masterplan nadat blijkt dat transformaties van het bestaande ziekenhuis voor grote hinder en meerkosten zullen zorgen. Daaruit wordt “New Erasme” geboren.

Lees meer
Architecten
  • VK Architects & Engineers
  • ASSAR
  • Ma2
Statistieken
88000 m²
58 ICU- en CCU-bedden
27 verpleegeenheden

Verhaal

Doel is om een plaats te creëren voor publieke gezondheidszorg met een sterke academische insteek, die zich kan meten op internationale schaal.

Hospitals brussels newerasme 5

“New Erasme” kent een lange ontstaansgeschiedenis. In 2009 stelt het Erasmusziekenhuis de TV Assar-VK-Ma2 aan voor een ingrijpend renovatie- en uitbreidingsproject op de site. Doel is om een plaats te creëren voor publieke gezondheidszorg met een sterke academische insteek, die zich kan meten op internationale schaal. In 2010 evolueert het masterplan nadat blijkt dat transformaties van het bestaande ziekenhuis voor grote hinder en meerkosten zullen zorgen. Daaruit wordt “New Erasme” geboren: een aanzienlijke uitbreiding die wordt losgekoppeld van het bestaande ziekenhuis, maar functioneel wel verbonden blijft, net als met “New Bordet”, het oncologisch instituut.

Deze nieuwe plek wordt gekenmerkt door twee elementen. Zo moet de ruimte beantwoorden aan de stedenbouwkundige eisen. Op een hellend en krap terrein, ook nog eens afgeboord door het beschermd natuurgebied Vogelzang, is New Erasme “in situ” ontworpen, specifiek voor deze locatie. Daarnaast wil New Erasme een “plek” creëren, een doordacht ziekenhuis met straten, pleinen, zichten, parken en een dijk. Een plek met een leesbare architectuur.

Twee hogere volumes, voor volwassen patiënten, verlenen New Erasme hoge zichtbaarheid. Een lager volume, voor kinderen, maakt de overgang naar het nabijgelegen landschap. Vensters, open of blind naargelang de noodzaak van de achterliggende ruimtes, introduceren ritme en symmetrie in de gevels. Ze weerspiegelen ook de modulaire aanpak en flexibiliteit van het ontwerp. De gevelelementen in gekleurd architectonisch beton verschillen qua vorm, afmetingen en tinten. Het geheel biedt een levendige aanblik.

Een massieve rode sokkel, 2 etages hoog en 210 meter lang, huisvest alle publieke functies. Het volume reikt met terrassen naar het landschap, en laat zich tegelijk onderbreken door tuinen. Een promenade, of dijk, verbindt alle volumes met elkaar en kijkt met de terrassen uit op het beschermd natuurgebied, ter hoogte van de horizon.

Het Erasmusziekenhuis en het Bordet-instituut verenigen zich op dezelfde plek, maar blijven zelfstandig functioneren. De sokkel groepeert het merendeel van de logistieke functies – laad- en losruimte, apotheek – maar vooral medische beeldvorming en nucleaire geneeskunde op -2, spoed, intensieve zorgen, medium care en hartbewaking op -1. Op +2 worden alle functies ingeplant voor interventie en diagnose: het operatiekwartier, verloskwartier, angiografie en endoscopie.

New Erasme beslaat 40.000 m² hospitalisatie, 25.000 m² medisch-technische ruimte, 27 verpleegeenheden, een gedeeld operatiekwartier met New Bordet. Maar ook 58 bedden intensieve zorg en hartbewaking en meer dan 5.000 m² medische beeldvorming en nucleaire geneeskunde op één plateau.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs