Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Next Generation Hospital

Plaats Bratislava, Slovakije
Tijdslijn -

wedstrijdontwerp voor een nieuw algemeen ziekenhuis

Intro

Eind 2013 lanceerde de gezondheidsgroep Penta een wedstrijd voor een nieuw ziekenhuis in Bratislava: het "Next Generation Hospital". VK combineerde verschillende gebouwtypes in één uitgebalanceerd hybride zorgconcept. De site past in een nieuwe stedelijke ontwikkeling en vormt een buffer tussen de oude en de nieuwe stad. Het ontwerp op menselijke schaal slingert zich elegant een weg door het golvende landschap.

Lees meer
Klant(en)
  • Penta Investments
Architecten
  • VK Architects & Engineers
Statistieken
71600 m²

Verhaal

Het stapelen van de verschillende modellen zorgt voor een rationalisatie van werkprocessen, kortere loopafstanden, duidelijke splitsing van flows, pathologische clusters en een gesloten logisiteke loop.

Eind 2013 schreef de private healthcare-groep Penta een wedstrijd uit voor een nieuw algemeen ziekenhuis in Bratislava: het “Next Generation Hospital”. VK werkte een uitgekiende combinatie van gebouwtypes (H-model, Street model, Terminal) uit in één uitgebalanceerd hybride zorgconcept. Het stapelen van de verschillende modellen zorgt voor een rationalisatie van werkprocessen, kortere loopafstanden, duidelijke splitsing van flows, pathologische clusters en een gesloten logistieke loop.

De site voor het nieuwe ziekenhuis ligt op slechts 10 km van de hoofdstad Bratislava en is perfect ontsloten door wegen en publiek transport. Bovendien sluit ze aan bij een nieuwe stadsontwikkeling en vormt ze als het ware een buffer tussen de oude en de nieuwe stad. Het elegante ontwerp slingert zich doorheen het golvende landschap op een menselijke schaal. VK opteert hier voor een IFD-bouwmethode: industrieel, flexibel en demonteerbaar. De ziekenhuisactiviteiten liggen centraal en het gebouw laat zowel outsourcing als uit- of inbreiding toe.

Op het parkeerniveau (-1) komt een logistieke eenheid, terwijl de begane grond plaats biedt aan alle publieke functies, mét inbegrip van ER en medische beeldvorming. De academische verdieping huisvest alle medische interventies op +1 met operatiezalen, dagkliniek, medische beeldvorming, labo en farmacie. Verpleegeenheden worden grotendeels ondergebracht op +2 en +3. Het verticaal clusteren van bepaalde afdelingen binnen een center (bvb. perinataal center), zorgt voor een maximale beddenflexibiliteit in afdelingen met zeer volatiele patiëntenaantallen.

Het intelligente ontwerp resulteert in veel daglicht, mooie patio’s en exclusieve dakterrassen voor bepaalde VIP-kamers, als onderdeel van de healing environment-strategie.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs