Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

O.L.Vrouwziekenhuis

Plaats Aalst, België
Tijdslijn 1997 - 2016

uitbreiding en renovatie algemeen ziekenhuis

Intro

VK werkt sinds 1986 voortdurend aan de ontwikkeling van de ziekenhuiscampus. In 3 masterplannen werd het ziekenhuis verdubbeld in omvang en gemoderniseerd. Hierdoor is de campus nu visueel steviger verankerd in de stad en zijn een aantal dringende kwesties aangepakt. Zo is bijvoorbeeld een acuut parkeerprobleem opgelost en kan het ziekenhuis zich meer richten op cardiologie en dialyse, de speerpunten van het ziekenhuis. Een heliport op het dak, een primeur in België, is de bekroning van de vernieuwde zorgcampus.

Lees meer
Klant(en)
  • O.L.Vrouwziekenhuis
Architecten
  • VK Architects & Engineers
Statistieken
96000 m²

Verhaal

Een nieuw dagziekenhuis, met bijhorende consultaties en ondergrondse parking, scheidt de ambulante en hospitalisatie-activiteiten.

Hospitals aalst olvrouwziekenhuis 1 web

Sinds 1986 werkt VK met de ziekenhuisdirectie aan de ontwikkeling van de campus. Na enkele renovatie- en uitbreidingsprojecten werd een masterplan uitgetekend.

In het eerste project werden vooral afdelingen uitgebreid en gerenoveerd. Het medisch-technisch blok kreeg er 2 verdiepingen bij, die uitblinken door de architecturale kwaliteit en het comfort. De keuken werd gerenoveerd naar HACCP-normen, tegelijk met het onderliggend operatiekwartier. Het OK heeft 10 zalen, 6 voor zware ingrepen en 2 voor cardio- en robotchirurgie, met commandozaal. Een nieuwe verpleegeenheid neurologie werd op het verpleegblok gebouwd, terwijl op de onderliggende verdiepingen verschillende afdelingen werden gerenoveerd: het verloskwartier, de apotheek, radiologie en medische beeldvorming. Tot slot zijn de nierdialyse en nucleaire geneeskunde uitgebreid. Het ziekenhuis bleef in dienst tijdens de verbouwingen, die de werking niet verstoorden.

Het tweede project is een nieuw dagziekenhuis, met bijhorende consultaties en ondergrondse parking, dat de ambulante en hospitalisatie-activiteiten scheidt. Het centrale onthaal werd verplaatst naar het nieuwe gebouw, dat is verbonden met het bestaande ziekenhuis via een zorgboulevard. Het oudere gedeelte en de nieuwbouw zijn gekoppeld via het medisch-technisch blok, het hart van het ziekenhuis. Bovendien krijgen de speerpuntactiviteiten, zoals nierdialyse en cardiologie, meer ruimte. De ondergrondse parking lost met zijn 700 plaatsen een aanslepend tekort aan parkeerplaatsen op. Het O.L.Vrouwziekenhuis heeft ook als eerste in België een heliplatform op het dak, voor noodgevallen, organentransport en interhospitaal verkeer.

Met deze projecten biedt het O.L.Vrouwziekenhuis zijn patiënten een comfortabel verblijf in een geavanceerde medische omgeving.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs