Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Opera Ballet Vlaanderen

Plaats Antwerpen, België
Tijdslijn 2003 - 2006

renovatie operagebouw

Intro

Dit beschermd monument voldoet opnieuw aan de comforteisen van een hedendaags publiek en aan de veiligheidsvoorschriften, door een uitgebreide renovatie, restauratie en uitbreiding. De nieuwe technieken werden naadloos ingewerkt in de bestaande context. Voor de operazaal maakt de verdringingsventilatie met free cooling gebruik van bestaande vloerroosters. Met een nieuwe laad- en loskade en zijtoneel kon de opera zijn aanbod grondig uitbreiden.

Lees meer
Klant(en)
  • Vlaamse Opera
Architecten
  • Robbrecht en Daem architecten
Statistieken
1300 plaatsen
7145 m²

Verhaal

Zonder het kostbare interieur te beschadigen, werd een nieuw verdringingsventilatiesysteem ontworpen en naadloos geïntegreerd.

In 2003 realiseerde VK een grondige audit van de technische installaties in dit geklasseerde operagebouw. Daaruit bleek dat de bestaande voorzieningen niet meer voldeden aan de reglementering over veiligheid en brandveiligheid. Bovendien konden de zalen het comfort van een hedendaags operagebouw niet verzekeren.

Daarom werden de nodige budgetten vrijgemaakt om alle technische installaties te vernieuwen. Geavanceerde technische installaties integreren in een geklasseerd gebouw met een uiterst waardevol interieur, schiep een grote uitdaging. Vooral de operazaal met 1.300 plaatsen vormde een complexe opdracht. Zonder het kostbare interieur te beschadigen, werd een nieuw verdringingsventilatiesysteem ontworpen en naadloos geïntegreerd. Gebaseerd op free-cooling, laat het toe om de zaaltemperatuur nauwkeurig te regelen binnen de comfortgrenzen.

Tegelijk werd een leegstaand bankgebouw naast de opera gerenoveerd door ING. Het project wordt opgedeeld in horeca en appartementen, maar biedt ook nieuwe ruimte aan de opera. Een deel van het voormalige bankgebouw huisvest namelijk de logistieke functies, ticketbalie en het grand café van de opera. Bovendien werd hier ook een nieuwe laad- en loskade ondergebracht.

Een nieuwbouw, die 2 verkrotte woningen vervangt, bevat een zijtoneel dat rechtstreeks aansluit op de laad- en loskade. Op deze manier kan de Vlaamse Opera in Antwerpen zijn aanbod grondig uitbreiden, en zijn aanwezigheid verankeren in het stadslandschap.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs