Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

ORSI Academy

Plaats Melle, België
Tijdslijn 2016 - 2018

ontwerp van een expertise-campus voor robotchirurgie

Intro

ORSI Academy is het grootste Europese expertisecentrum voor robot-, laparoscopische en cardiovasculaire chirurgie. Om ruimtegebrek op te vangen, is het bestaande centrum uitgebreid met een nieuwe campus met 4 clusters van 4 tot 6 volledig uitgeruste operatiekamers voor training. De nieuwe campus herbergt ook een auditorium met 120 plaatsen, een restaurant, een foyer, kantoren en vergaderzalen.

Lees meer
Klant(en)
  • ORSI vzw
Architecten
  • VK Architects & Engineers
Statistieken
5000 m²

Verhaal

Gesitueerd langs de drukke E40-snelweg, laat het project een duidelijk onderscheid zien tussen gesloten en open gevelelementen, afhankelijk van de functies in het gebouw.

ORSI Academy is Europa’s grootste expertisecentrum voor robotchirurgie, laparoscopische chirurgie en endovasculaire chirurgie. Door capaciteitsproblemen is het bestaande centrum uitgebreid met een nieuwe campus. Deze nieuwe campus bevat 4 clusters van 4 tot 6 operatiezalen, naast vergaderruimtes, een auditorium met 120 plaatsen, een restaurant, foyer en landschapskantoor.

Het ontwerp verenigt een rechthoekig volume met 1 verdieping voor alle operatiezalen, met een L-vormig volume met 2 verdiepingen voor alle andere functies. Gesitueerd langs de drukke E40-snelweg, laat het project een duidelijk onderscheid zien tussen gesloten en open gevelelementen, afhankelijk van de functies in het gebouw.

De ‘publiekere’ ruimtes, zoals onthaal, wachtzone en restaurant zijn voorzien aan de voorkant van het gebouw, in de transparante bouwdelen. De kantoren en vergaderruimtes beschikken ook over een open zicht naar buiten, maar op de eerste verdieping, weg van de ‘publieke’ circulatie-as. Het auditorium wordt beschut door een muur, met beperkte zichtbaarheid naar buiten via smalle gevelopeningen. De operatiezalen bevinden zich aan de achterkant van de campus, weg van de snelweg. Ook hier wordt transparantie gehuldigd. Glazen deuren zorgen voor een visuele link tussen de verschillende operatiezalen en tussen de verschillende clusters.

Het dak van het rechthoekige, lagere volume biedt ook plaats aan buitenruimte met terrassen, naast fotovoltaïsche panelen. Optimalisatie van de gebouwenschil en andere maatregelen resulteren in een bijna energie-neutraal gebouw.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs