Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

OC Sint-Idesbald

Plaats Roeselare, België
Tijdslijn 2014 - 2020

nieuw verblijf voor kinderen en jongeren met beperkingen, gedragsproblemen of problemen in de thuissituatie

Intro

Dit nieuwe internaat voor het orthopedagogisch centrum Sint-Idesbald biedt plaats aan 60 kinderen en jongeren, waaronder een GES+ afdeling. Het ontwerp zet sterk in op privacy en huiselijkheid, door sobere materialen met een lokale referentie. De kleinschalige opzet en verbinding binnen-buiten wil de jongeren een huis van thuis bieden.

Lees meer
Klant(en)
  • Broeders van Liefde
Architecten
  • VK Architects & Engineers
Statistieken
60 bewoners
3900 m²

Verhaal

Sommige kinderen verblijven er haast permanent. Privacy en huiselijkheid zijn dus cruciaal.

Education roeselare sintidesbald IMG 0551 web

Op de hoofdcampus De Zilten in Roeselare ontwierp VK Architects & Engineers een nieuwbouw voor 60 kinderen en jongeren die residentieel worden begeleid. Deze kinderen en jongeren - tussen 3 en 20 jaar - hebben een lichte, mentale beperking, gedragsproblemen of problemen in de thuissituatie en/of autisme. Sommige kinderen kunnen in het weekend of in de vakanties naar huis, andere kinderen verblijven er haast permanent. Privacy en huiselijkheid zijn dus cruciaal. Er is ook een speciale afdeling GES+, een gesloten afdeling met 12 kamers voor tijdelijke crisissituaties.

Het ontwerp voorziet in 6 afzonderlijke woongebouwen per leefgroep die geschakeld worden tot 1 gebouw. De middenzone, met de centrale functies, voelt kleinschalig en menselijk aan door elke rigide lineariteit weg te filteren. Elke bewoner heeft bovendien zijn eigen “huis” met voordeur, fietsenstalling per huis, woonkamer met keuken, eigen slaapkamer …

Het materiaalgebruik refereert naar de landelijke stijl van de omgeving: natuurlijke, sobere materialen zoals baksteen met die typische, lokale uitstraling. Een beperkt kleurenspectrum doorheen het volledige ontwerp moet zorgen voor rust en herkenning bij zowel residenten als zorgverleners.

VK Architects & Engineers werkt al decennia aan projecten in de geestelijke gezondheidszorg. Samen met de Broeders van Liefde kunnen daardoor honderden mensen in kwetsbare situaties terugvallen op professionele zorg in een aangepaste, speciaal daartoe ontworpen leefomgeving.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs