Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Parkloods Noord WDT

Plaats Antwerpen, België
Tijdslijn 2007 - 2011

engineering voor de renovatie en conversie van loodsen tot evenementenhal

Intro

Centraal in het bruisende Park Spoor Noord staan deze gerenoveerde treinherstelplaatsen, getransformeerd tot evenementenhal en kantoren. Een uitbreiding met buurtsporthal laat zich opmerken door een Kalwall-dak, dat overvloedig diffuus daglicht verspreidt in de sporthal. Andere doelmatige, low-tech toepassingen zijn zonneboilers en regenwaterrecuperatie. Bij alle ingrepen hield het ontwerpteam sterk rekening met de bestaande eigenheid van de panden.

Lees meer
Klant(en)
  • AG ANN
Architecten
  • Verdickt & Verdickt Architecten
Statistieken
12785 m²

Verhaal

Door deze low-tech, maar doelmatige benadering, kon de eigenheid van de oorspronkelijke structuren sterk behouden blijven.

Hospitality antwerpen parkloodsnoordwdt 5 web

Deze voormalige loodsen zijn herbestemd tot een multifunctionele evenementenhal met sportinfrastructuur. Ze vormen de kroon op de herontwikkeling van Antwerpen Dam, voorheen een gestigmatiseerde wijk. De loodsen staan in het Park Spoor Noord, het speerpunt van deze stedenbouwkundige transformatie, en sindsdien ook een sociale trekpleister in de stad. De herbestemming vormde het onderwerp van een kandidatuur via de Vlaams Bouwmeester, die ook grote internationale architecten aantrok. Maar de duurzame en vernieuwende benadering van Verdickt & Verdickt haalde het. Het ontwerp gaat uit van de inherente kwaliteiten van het erfgoed; binnenin zijn de ingrepen ook tot een minimum herleid.

De oude treinherstellingsloodsen bevatten kantoren, een evenementenzaal, horecafaciliteiten en een buurtsporthal. Daarnaast werden de loodsen ook uitgebreid met een nieuwbouwsporthal, die opvalt door de Kalwall-dak- en gevelbekleding. Deze sandwichpanelen, opgebouwd uit speciale vezelglazen bladen, zorgen voor een diffuze verspreiding van het daglicht. Daardoor is kunstmatige verlichting overdag ook overbodig, terwijl veel sportinfrastructuur net verstoken is van daglicht. Bovendien zorgen de panelen ook voor een zeer goede isolatie. Voor de andere duurzame maatregelen werd uitgegaan van de typologie van het gebouw: sportinfrastructuur zorgt voor veel waterverbruik. De sporthallen zijn dan ook uitgerust met zonneboilers voor een hoger rendement. Bovendien wordt het regenwater gerecupereerd. Door deze low-tech, maar doelmatige benadering, kon de eigenheid van de oorspronkelijke structuren sterk behouden blijven.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs