Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Parkschool

Plaats Mortsel, België
Tijdslijn 2007 - 2017

nieuwbouw passiefschool

Intro

Deze nieuwe kleuter- en basisschool integreert zich op een speelse manier in de omgeving, met groendaken die tegelijk dienen als tuin. De duurzame insteek van deze passiefschool focust zich in eerste instantie op passieve maatregelen, zoals isolatie, luchtdichtheid en zonwering. Daarnaast zijn de technische installaties vooral eenvoudig en onderhoudsvriendelijk. Structureel zorgt een betonskelet met gewichtbesparende elementen voor een maximale flexibiliteit.

Lees meer
Klant(en)
  • Stad Mortsel
Architecten
  • CrepainBinst Architecture
Statistieken
5500 m²

Verhaal

In eerste instantie moet een duurzaam ontwerp ingewikkelde technische installaties overbodig maken.

Education mortsel parkschool 5

In het kader van het Vlaamse decreet “Energieprestaties in scholen”, worden een aantal schoolprojecten gebouwd volgens de passiefstandaard. Als een van deze voorbeeldprojecten, herbergt Oude God 3 scholen, basis en kleuter. De bouwheer stelde enkele randvoorwaarden. Zo moest energie- en waterverbruik tot een minimum beperkt worden, net zoals de onderhoudskost. De installaties moesten eenvoudig te bedienen zijn, optimaal comfort bieden, en robuust zijn. VK stond in voor de volledige engineering.

In eerste instantie moet een duurzaam ontwerp ingewikkelde technische installaties overbodig maken. Essentieel is een goede isolatie, zowel in de gevels als de beglazing en de daken. Een winddichte buitenschil beperkt ook infiltratieverliezen. Met een massieve constructie, klapramen en schouwen kan natuurlijke ventilatie en nachtkoeling toegepast worden. Grote glasoppervlakken voorzien alle lokalen dan weer ruim van daglicht, terwijl buitenzonwering oververhitting helpt voorkomen. Groendaken, die ook fungeren als daktuinen, laten het regenwater vertraagd in de riolering lopen, terwijl tanks het regenwater bufferen voor onderhoud en sanitair gebruik.

De resterende energievraag wordt ingevuld met energiezuinige maatregelen. Zo hebben de meeste lokalen vloerverwarming, een lage temperatuur verwarmingsysteem, gecombineerd met condenserende gasketels. Ventilatie gebeurt ’s winters mechanisch, wegens te koud voor natuurlijke ventilatie. Daarbij wordt de warmte van de afgezogen lucht gerecupereerd. De verlichting, fluorescentielampen of spaarlampen, schakelt automatisch aan volgens bezetting en aanwezig daglicht.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs