Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Passiefschool Emile Bockstael

Plaats Laken, België
Tijdslijn 2007 - 2014

engineering van een kleuterschool volgens Passiefhuisstandaard

Intro

De Emile Bockstael School is een kleuterschool van de stad Brussel. Het gebouw is volledig opgetrokken uit hout en voldoet aan de passieve normen. Het biedt een duurzame en stimulerende omgeving aan 280 kleuters, met 24 klaslokalen, een kinderdagverblijf, een multimediaruimte, een moestuin, een patio, enz.

Lees meer
Klant(en)
  • Stad Brussel
Architecten
  • Nimptsch Architekten
  • Bureau Bouwtechniek
Statistieken
280 leerlingen
3108 m²
10 kWh/m²/jaar

Verhaal

Deze comfortabele, duurzame en veilige leeromgeving kon vooral tot stand komen via een geïntegreerde aanpak, waarbij architectuur, technieken en stabiliteit een intense wisselwerking kenden.

Education brussels emile bockstael 6

De kleuterschool van het Emile Bockstael-Instituut bestaat uit 3 bouwlagen voor 280 kleuters, en is gebouwd volgens de Passiefhuis-standaard. Daarbij wordt het energieverbruik sterk geminimaliseerd, tot 10 kWh/m²/jaar, onder andere via doorgedreven isolatie en goede luchtdichtheid.

Daarnaast worden ’s winters passieve zonnewinsten gemaximaliseerd via grote glaspartijen op het zuiden. In de zomer wordt de zon geweerd door een flexibele buitenzonwering. Ook wordt aandacht besteed aan de materialen. Zo wordt de school opgetrokken in massief hout, dat vanbinnen zichtbaar blijft.

Via mechanische ventilatie wordt maximaal energie gerecupereerd uit de ventilatielucht. Met een lucht-water warmtepomp wordt ’s winters de lucht voorverwarmd, aangestuurd door photovoltaische cellen. Een lucht-aardewarmtewisselaar zorgt ’s zomers voor passieve koeling.

Het ventilatiedebiet wordt aangepast volgens de bezetting van een lokaal, die vooral in de klaslokalen sterk kan variëren. De verlichting tenslotte is uitgerust met aanwezigheidsdetectoren en daglicht dimming.

In september 2011 werd dit project door een vakjury opgenomen in de shortlist voor de 2020Challenge. Deze award bekroont de meest innovatieve projecten van Belgische ingenieursbureaus. Voordien, in 2007, werd het gebouw al uitgeroepen tot Voorbeeldgebouw door het Brussels Instituut voor het Milieu.

Deze comfortabele, duurzame en veilige leeromgeving kon vooral tot stand komen via een geïntegreerde aanpak, waarbij architectuur, technieken en stabiliteit een intense wisselwerking kenden.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs