Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

PC Ariadne, Vicero

Plaats Lede, België
Tijdslijn 2013 - 2019

nieuwe opname-eenheid voor crisisopvang en intensief kortdurende behandeling, en voor volwassenen met alcohol- en/of medicatieafhankelijkheid

Intro

Deze opname-eenheid heeft als einddoel om de patiënt te laten terug keren naar de maatschappij. Met een gemiddelde verblijfsduur van 45 dagen, biedt het ontwerp veel ruimte en licht. Zowel de gesloten als open afdeling richten zich vol op de natuurlijke omgeving van dit ziekenhuis in een park.

Lees meer
Klant(en)
  • Broeders van Liefde
Architecten
  • VK Architects & Engineers
Statistieken
5700 m²
62 bedden

Verhaal

Het ontwerp is gericht op herstelpsychiatrie: vermaatschappelijking van de patiënten is het einddoel.

Mental lede ariadne vicero 3 web

Het psychiatrisch centrum Ariadne heeft een aangename parktuin, voorheen volledig omringd door gebouwen. Een groot deel van deze gebouwen, verouderd en leeg, wordt vervangen door losse paviljoenen, naar een masterplan uit 2000 en ontworpen door VK. Zo wordt het park maximaal ontsloten, en breidt het tuinlandschap uit naar de straat. Een ziekenhuis middenin een park, gedoopt “wonen in het groen”, moet het eindresultaat worden.

Het Vicero-paviljoen is het 5de en voorlaatste project van dit masterplan. Het lichtrijke en ruime gebouw houdt rekening met een verblijf van gemiddeld 45 dagen. Het ontwerp is gericht op herstelpsychiatrie: vermaatschappelijking van de patiënten is het einddoel. Het paviljoen biedt 60 kamers over 2 opname-afdelingen, naast therapieruimtes, kleinschalige leefruimtes, kantoren, kitchenettes en dienstlokalen.

Vicero 1 is een gesloten opnameafdeling (32 bedden) voor crisisopvang en intensief kortdurende behandeling voor volwassenen met acute en ernstige psychiatrische problemen, met ook enkele bedden voor low care forensische problematiek.

Deze afdeling huisvest 3 entiteiten, van gesloten over half-gesloten naar open. Elke entiteit is opgebouwd rond een centrale binnenstraat met gemeenschappelijke diensten. De woongedeeltes bieden rechtstreeks toegang tot gesloten binnentuinen. Het isolatieblok heeft een directe toegang aan de achterkant, voor patiënten die aankomen per ambulance.

Vicero 2 (30 bedden) begeleidt en behandelt volwassenen met alcohol- en/of medicatieafhankelijkheid. Dit gebouw is opener en bevordert het contact met de natuurlijke omgeving.

Technisch is sterk ingezet op beperking van het energieverbruik, door optimalisering van de gebouwenschil, beperking van distributieverliezen, de mogelijkheid tot natuurlijke koeling en een technisch beheersysteem.

Speciale aandacht ging naar de buitenverlichting, als het opgelegde kunstwerk bij overheidsopdrachten. Kunstenares Elise Eeraerts zorgde voor een geïntegreerde verlichting die tegelijk een duidelijke stempel drukt op de campus.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs