Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Politiekantoor Doornik

Plaats Doornik, België
Tijdslijn 2019 - 2022

nieuw NZEB politiekantoor

Intro

Het nieuwe politiekantoor van Doornik doet zijn publieke functie alle eer aan. De sobere architectuur wordt gerealiseerd binnen de circulaire gedachte. Het ontwerp biedt een maximum aan flexibiliteit, met oplossingen op zeer lange termijn. Aan de NZEB-vereisten wordt ruimschoots voldaan door passieve maatregelen, naast low-technic hoog rendementsinstallaties.

Lees meer
Klant(en)
  • Politiezone Doornik
Architecten
  • BAEB
  • BAG
Statistieken
8000 m²

Verhaal

De stabiliteitsoplossing laat eventuele uitbreidingen toe, en in de verre toekomst zelfs een andere invulling van het gebouw.

De politie van Doornik had dringend nood aan een grotere infrastructuur, en overwoog een uitbreiding naast het bestaande gebouw. Het winnend ontwerpteam met BAEB, BAG en VK opteerde voor een volledige nieuwbouw.

Het ontwerp toont een eenvoudige en coherente volumetrie. De sobere en harmonieuze architectuur is makkelijk te lezen, belangrijk voor een publiek gebouw. Daarnaast is het gebouw compact, voor beperkte energieverliezen. Ruime beglazing en een patio introduceren voldoende daglicht, terwijl vaste zonwering de warmtewinsten beperkt.

Maximale flexibiliteit

Structureel is gekozen voor een modulair grid en een skeletstructuur in gewapend beton, zonder dragende wanden - behalve voor de verticale circulatiekernen. Dat levert een maximum aan flexibiliteit op, met grote open ruimtes die vrij ingevuld kunnen worden. Deze stabiliteitsoplossing laat ook eventuele uitbreidingen toe, en in de verre toekomst zelfs een andere invulling van het gebouw.

Circulariteit

De grote flexibiliteit past in het circulaire gedachtengoed. Bij het ontwerp is veel aandacht besteed aan de herbruikbaarheid en vervangbaarheid van individuele onderdelen. Ook het gevelmateriaal werd benaderd vanuit deze visie. Daarnaast wordt SmartCrushing overwogen. Daarbij worden betongranulaten en niet-gehydrateerd beton van de afbraak hergebruikt voor de nieuwbouw.

NZEB

Door de publieke functie moet het gebouw beantwoorden aan de NZEB-vereisten. De VK ingenieurs komen hieraan tegemoet door de energiebehoeftes te reduceren, performante systemen te gebruiken, aangevuld met hernieuwbare energie.

Het compacte gebouw met performante gebouwenschil wordt bevoorraad door hoog rendementsinstallaties, die ook energie en water recupereren. Fotovoltaïsche en thermische zonnepanelen zorgen voor hernieuwbare energie. Daarbij zijn eenvoudige, low-technic installaties voorzien, makkelijk in onderhoud.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs