Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Politietoren Charleroi

Plaats Charleroi, België
Tijdslijn 2010 - 2014

uitbreiding en renovatie van een politiestation

Intro

De stad Charleroi is al enkele jaren bezig met een stedelijke heropleving. Sinds 2014 heeft de stad een emblematisch gebouw, ontworpen door de Franse architect Jean Nouvel in samenwerking met het Belgische bureau MDW Architecture. Het nieuwe politiekantoor, ook bekend als de "blauwe toren", is een passiefgebouw van 75 meter hoog met 22 verdiepingen. Met zijn ellipsvorm wijkt de gebogen gevel steeds verder terug naarmate de toren hoger wordt.

Lees meer
Klant(en)
  • CFE
Architecten
  • Ateliers Jean Nouvel
  • MDW Architecture
Prijzen
  • 2012 MIPIM Awards - Best Futura Project
Statistieken
39200 m²

Verhaal

De toren evolueert van een ellips op het gelijkvloers tot een cirkelvorm aan de top, en vernauwt bovendien naar boven toe.

Charleroi is volop bezig met een stedenbouwkundige wederopleving, en pakt daarbij verschillende projecten aan. Daarbij hoort ook een vernieuwd politiecommissariaat, dat deels een nieuwbouw omhelst en deels een renovatie van een bestaande kazerne. Een aantal gebouwen van de bestaande kazerne werden afgebroken, om zo een publiek plein te creëren in de stad. De overblijvende vleugels, die gerenoveerd werden, boden niet genoeg capaciteit. Een derde vleugel, in de vorm van een toren, biedt uitkomst.

De nieuwe toren telt 22 verdiepingen, maar overstijgt met zijn 75 meter het belfort van de stad niet. De ellipsvorm zorgt voor een harmonieuze verankering met de bestaande omgeving. De toren evolueert van een ellips op het gelijkvloers tot een cirkelvorm aan de top. Bovendien vernauwt de toren naar boven toe. Desondanks werd prefabricatie toegepast, omwille van de vereiste precisie en timing.

Het torenvolume bevat de hoofdinkom, en voornamelijk kantoren die modulair ingevuld zijn. Verder zijn ook een sportzaal, een bibliotheek en leslokalen ondergebracht. De bovenste verdieping bevat een grote vergaderzaal, met panoramisch zicht op de stad. De cellen bevinden zich ondergronds, net als 3 parkeerlagen. De gerenoveerde vleugels huisvesten ook kantoren, naast vestiaires, en een cafetaria.

Het geheel wordt vanuit een duurzame filosofie benaderd. De toren is een passiefbouw en de gerenoveerde vleugels beantwoorden aan lage energievereisten.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs