Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

PZ Asster, De Lier

Plaats Sint-Truiden, België
Tijdslijn 2006 - 2012

ontwerp en realisatie van een therapiegebouw voor angsten en depressie

Intro

Dit nieuwe paviljoen op de psychiatrische zorgcampus Asster omvat 4 zorgeenheden voor samen 60 bedden, dienstlokalen voor personeel, therapielokalen, burelen en gespreksruimtes. De 2 kamervleugels bevinden zich aan de buitenkant van het gebouw, elk rondom een binnentuin. Tussen de zorgeenheden zitten de gemeenschappelijke functies, gegroepeerd rondom een centrale patio.

Lees meer
Klant(en)
  • Broeders van Liefde
Architecten
  • VK Architects & Engineers
Statistieken
60 bedden
5020 m²

Verhaal

Doorheen de nieuwbouw worden onderlinge relaties en de relatie binnen-buiten gestimuleerd door patio’s, binnentuinen en doorzichten.

Mental sinttruiden asster delier 4 web

Bovenop de zorgeenheden is er een medisch-technisch blok voor beperkte ‘poliklinische’ activiteit van andere zorgeenheden van het centrum. Dit gedeelte functioneert onafhankelijk, met een aparte ingang, maar is intern rechtstreeks bereikbaar vanuit de zorgeenheid. Het is onderverdeeld in 2 vleugels: een medisch-technische dienst en de verpleegondersteunende diensten.

Conceptueel wordt het gebouw bepaald door een verdiepingshoge terreinhelling. Door de horizontale oriëntatie en gelaagdheid kan het gebouw aan de 2 functies een aparte gelijkvloerse toegang bieden. De centrale patio met beglazing aan de kopse kanten organiseert het gebouw op het verticale vlak. Beide toegangen liggen in het verlengde van de patio en creëren een volledig doorzicht, met een visuele link tussen de 2 toegangen en dus ook tussen de 2 functies. Zowel op het gelijkvloers als op de verdieping groepeert de patio alle gemeenschappelijke functies.

Doorheen de nieuwbouw worden onderlinge relaties en de relatie binnen-buiten gestimuleerd door patio’s, binnentuinen en doorzichten.

Grote glaspartijen in de leefruimtes creëren transparantie en versterken de binnen-buiten relatie, zowel naar de binnentuinen als naar de straat. De slaapvolumes daarentegen hebben meer een gesloten karakter. De inrichting van iedere leefgroep krijgt een eigen identiteit, bij wijze van signalisatie voor de bewoners.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs