Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Quartz

Plaats Brussel, België
Tijdslijn 2014 - 2020

nZEB vervangingsnieuwbouw van een kantoorgebouw

Intro

Deze nZEB en BREEAM Excellent vervangingsnieuwbouw staat op de hoek van de Kunstlaan, een van de prominente boulevards van Brussel. De gevels kijken uit op verschillende straten, en werden dan ook zeer verschillend benaderd en ontworpen, met een mooie bijdrage van VK's facade engineers. Voor dit project werd het geheel van materialen, transport en procedures nodig voor de realisatie (en afbraak) geanalyseerd, "cradle to grave".

Lees meer
Klant(en)
  • Cofinimmo
Architecten
  • POLO Architects
Statistieken
9200 m²

Verhaal

Voor dit project werd het geheel van materialen, transport en procedures nodig voor de realisatie (en afbraak) geanalyseerd, "cradle to grave".

Het kantoor op de Kunstlaan 19 in Brussel werd vervangen door een prachtige nieuwbouw naar een ontwerp van POLO Architects. VK stond in voor de volledige engineering waaronder stabiliteit, M&E engineering maar ook facade engineering, EPB, PHPP, BREEAM en akoestiek. Het project werd ontworpen en gerealiseerd met BIM.

Gedifferentieerde aanpak

Aangezien de twee voornaamste gevels van het gebouw aan twee verschillende straten grenzen, zijn ze ook verschillend aangepakt. De zuidwaartse gevel aan de Jozef II-straat maakt gebruik van horizontale lamellen als zonwering. Tegelijk wordt de gevel zo introverter. De westwaartsegevel langs de kleine ring stelt zichzelf open. Metalen gevlochten gordijnen zorgen er voor de nodige beschaduwing. Een mooie uitdaging voor onze afdeling facade engineering.

BEN

De nieuwbouw levert een passief kantoorgebouw op dat beantwoordt aan de BEN-prestatiecriteria. VK verrichte een BREEAM vooronderzoek dat een BREEAM Excellent classificatie opleverde. De kantoren zijn uitgerust met een open klimaatplafond. In combinatie met nachtkoeling wordt hierdoor de massa van het gebouw geïntegreerd in het energieconcept. Het klimaatplafond laat een lage temperatuursverwarming en hoge temperatuurskoeling toe. Als duurzame energiebron werden ook photovoltaische zonnepanelen geïntegreerd.

Het energieverbruik en dus ook de impact op het milieu van nieuwe gebouwen nam het afgelopen decennia sterk af. Voor dit project werd het geheel van materialen, transport en procedures nodig voor de realisatie (en afbraak) geanalyseerd, "cradle to grave".

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs