Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Quatuor

Plaats Brussel, België
Tijdslijn 2015 - 2020

nieuw kantorencomplex met commerciële faciliteiten

Intro

Aan de ingang van de Noordwijk verschijnt dit emblematische kantoorproject. Vier torens steunen op dezelfde plint en omkaderen een publiek groen plein. Door passieve maatregelen, lage energiesystemen en hernieuwbare energie beantwoordt Quatuor aan de passiefstandaard. Zo verminderen gevelvinnen de koellast zonder de daglichtintrede of het buitenzicht te belemmeren. Verder verzekeren VK’s fire safety engineers een veilige werkplek.

Lees meer
Klant(en)
  • Befimmo
Architecten
  • Jaspers-Eyers Architects
Statistieken
353 parkeerplaatsen
60000 m²

Verhaal

De facade engineers van VK werkten samen met de architecten voor het gevelbeeld.

Offices brussels quatuor 6 web

Quatuor is een emblematisch hoogbouwproject, dat zal verrijzen aan de ingang van de Brusselse Noordwijk. Vier volumes zullen een publieke groene ruimte omcirkelen, die wordt voorzien bovenop een ondergrondse parking.

Twee transparante etages in de plint zullen plaats bieden aan horeca, congresfaciliteiten, een creche en retail. Door de open plint wordt het centrale plein opgenomen in het omringende stadsleven. Open grondplannen rond vaste centrale kernen zorgen voor extreme flexibiliteit naar invulling toe.

De facade engineers van VK werkten samen met de architecten voor het gevelbeeld. De haakse vinnen zorgen voor voldoende schaduw en verminderen de koellasten. Dit zonder daglichtintrede of het zicht naar buiten te belemmeren. Ander passieve maatregelen omvatten een supergeïsoleerde bouwschil, driedubbele beglazing met passieve ventilatie en uitstekende luchtdichtheid. Het algemene isolatiepeil bedraagt K27 en beantwoordt aan de Passiefstandaard van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Ook voor de technische installaties focuste VK zich op passieve maatregelen en lage energiesystemen. Hernieuwbare energie wordt optimaal gebruikt, zoals geothermie in combinatie met een Brine warmtepomp en zeer efficiënte koelers. Andere hernieuwbare bronnen worden aangeboord via fotovoltaische cellen op de torendaken, regenwaterbuffers en hergebruik van grijs water. Daarnaast wordt de energievraag beperkt tot een minimum, door zeer efficiënte uitrusting te gebruiken met energierecuperatie. Een gebouwenbeheersysteem controleert alle installaties en wordt een belangrijke schakel in het facility management.

Hoogbouw vereist specifieke installaties met betrekking tot brandveiligheid. Alle etages worden uitgerust met een branddetectiesysteem, sprinklers, RWA-evacuatie in de traphallen en een algemene bliksem beveiliging buiten en in de distributiepanelen.

Het project ontving een BREEAM Outstanding score in ontwerpfase.

Bekijk de video op Vimeo

www.quatuor.brussels

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs