Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Rabot

Plaats Gent, België
Tijdslijn 2012 - 2020

engineering van een nieuwe stadswijk

Intro

De zeer herkenbare, maar verouderde Rabot-woontorens in Gent zijn vervangen door “liggende torens”. De nieuwe sociale woningen worden ondergebracht in 8 lange en lagere woonlinten. Dit is een van de eerste projecten die moest beantwoorden aan de duurzaamheidsmeter van Stad Gent. Zo maakt het project gebruik van het stadsverwarmingsnet. Daarnaast wordt de thermische massa gebruikt als buffer voor nachtkoeling.

Lees meer
Klant(en)
  • WoninGent
Architecten
  • POLO Architects
Statistieken
226
23600 m²

Verhaal

Het ontwerp werd geëvalueerd aan de hand van de duurzaamheidsmeter van de stad Gent.

De gekende Rabotwoontorens aan het nieuwe Gentse gerechtsgebouw werden vervangen door nieuwe huisvesting en publieke ruimte naar een ontwerp van Polo Architecten. Het project kadert binnen een bredere visie omtrent stadsontwikkeling, vormgegeven in het masterplan 'bruggen naar Rabot'. VK verzorgt de volledige engineering, met inbegrip van het EPB-gedeelte.

Het ontwerp bestaat uit vijf naast elkaar geschikte bouwblokken die als een lint met elkaar verweven worden. De open ruimte tussen de gebouwen fungeert als een collectieve tuin, een rustplek voor de bewoners. De groene as van het Rabot park wordt voortgezet in een publiek plein met waterpartijen en groenzones. Centraal in het plan is een gebouw met gemeenschapsvoorzieningen ingepland.

Het toekomstgerichte project getuigt van een geïntegreerde aanpak. Zo wordt structureel een massieve constructie toegepast (dragende wanden en vloerplaten uit beton, in combinatie met metselwerk), om de thermische inertie van de structuur te gebruiken als buffer naar het buitenklimaat. Zo koelt de betonmassa 's nachts af, om deze koelte overdag af te stralen en eventuele warmtepieken te verlagen.

Deze passieve maatregel illustreert de duurzame benadering. Algemeen wordt een slim en logisch low technic-gebouw vooropgesteld dat beantwoordt aan de energie- en isolatiepeilen van 2014: maximum E60 en K40. De passieve maatregelen worden versterkt door enkele actieve maatregelen, zoals vraaggestuurde ventilatie met warmteterugwinning en aansluiting op het stadsverwarmingsnet.

Het ontwerp werd geëvalueerd aan de hand van de duurzaamheidsmeter van de stad Gent.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs