Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Red Star Line Museum

Plaats Antwerpen, België
Tijdslijn 2014 - 2014

optimalisatie van het zaalakoestisch comfort

Intro

De stad Antwerpen kocht de bestaande gebouwen van de Red Star Line rederij om er een herdenkingsplaats en museum op te richten. Dit geklasseerde gebouw werd gerestaureerd en een toren met zicht op de Schelde werd toegevoegd. Het akoestisch comfort van de museumzalen is geoptimaliseerd om bezoekers en gidsen een aangename ervaring te bieden.

Lees meer
Klant(en)
  • AG VESPA
Architecten
  • Beyer Blinder Belle Architects

Verhaal

Op vraag van AG VESPA werd aan VK gevraagd om het zaalakoestische comfort te optimaliseren daar de bezoekers en gidsen een onaangenaam akoestisch klimaat ervaarden tijdens hun bezoek aan het museum.

De stad Antwerpen kocht de bestaande gebouwen van rederij Red Star Line aan en besloot er een memoriaal en museum te realiseren. Het museum vertelt het verhaal van twee miljoen migranten, die de oversteek waagden van Europa naar de Verenigde Staten en Canada.

AG VESPA voerde de bouwopdracht voor de Stad Antwerpen uit, restaureerde het beschermende monument en vulde het aan met een hedendaagse toren die uitkijkt over de Schelde.

Het ontwerp is van het Amerikaanse architectenbureau Beyer Blinder Belle Architects, dat ook de plannen voor het Ellis Island Immigration Museum in eigen stad tekende. Arcade fungeerde als studiebureau voor dit project. Het project vertegenwoordigde een investering van 14 miljoen euro.

In september 2013 werd het Red Star Line museum officieel geopend. Reeds meer dan 150.000 bezochten het museum.

Op vraag van AG VESPA werd aan VK gevraagd om het zaalakoestische comfort te optimaliseren daar de bezoekers en gidsen een onaangenaam akoestisch klimaat ervaarden tijdens hun bezoek aan het museum. De focus van de akoestische studie lag op de spraakverstaanbaarheid van de gidsen en audiovoorstellingen, de nagalm in de verschillende zones en de beperking van het geluidsniveau in het museum. Aan de hand van metingen van de nagalm en simulaties van het akoestisch comfort werden oplossingen voorgesteld die verder werden uitgewerkt en uitmondden in een aangepast en aangenaam belevingsparcours in het museum.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs