Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart

Plaats Tienen, België
Tijdslijn 2020 - 2027

nieuw regionaal ziekenhuis

Intro

Een nieuw regionaal ziekenhuis combineert twee verouderde campussen in Tienen. Omringd door stadsakkers en ligweides, verankert dit gezondheidscentrum zich in de gemeenschap met een aantal publieke functies in de sokkel. Het ontwerp gebruikt de schillenmethode en verbindt de verschillende componenten met een groen atrium.

Lees meer
Klant(en)
  • RZ Heilig Hart
Architecten
  • VK Architects & Engineers
Statistieken
351 bedden

Verhaal

Het ontwerp van het ziekenhuis rust op vijf toetsstenen, gelinkt aan de algemene missie en visie van RZ Heilig Hart Tienen.

Visual hospitals tienen rzhhart EX TIENEN CAM1 website

Het RZ Tienen wil de twee verouderde campussen Mariëndal en St.-Jan samenbrengen in een innovatief en duurzaam nieuwbouwproject. Het ontwerp van het ziekenhuis rust op vijf toetsstenen. Deze zijn gelinkt aan de algemene missie en visie van RZ H. Hart Tienen: efficiëntie, flexibiliteit, beleving, duurzaamheid en innovatie.

Lagen in een gereduceerde voetafdruk

Dit flexibel gezondheidscentrum werd ontworpen volgens de schillenmethode, die het ziekenhuis opsplitst in een hotfloor (medisch technische diensten), een hotel (verpleegeenheden), een kantoor (consultaties en administratie) en een fabriek (labo, apotheek, keuken, centrale sterilisatieafdeling...). Een centraal atrium met groen karakter, huisvest o.a. het onthaal, de wachtzones, de vergader- en co-werkruimtes, en verbindt de verschillende bouwdelen. Tegelijk wordt zo het hotel gescheiden van de hotfloor. Het gelijkvloers bevat, naast het onthaal, enkele publieke functies zoals een restaurant, kinderdagverblijf en thuiszorgwinkel.

Zeven bouwlagen reduceren de voetafdruk van het ziekenhuis en zorgen voor een efficiënte circulatie.

Een uitgesproken gevel en afwisselend landschap

De uitgesproken gevel is een continue, organische band van verticale lamellen, voor een optimale eenheid en leesbaarheid. Het gevelplan wordt opgemaakt volgens de principes van “evidence-based”, “performance-based” en “parametric” design.

De landschapsarchitectuur van deze 5,5 ha grote site omvat de heraanleg van de stadsakker, de aanleg van ligweides, een nieuwe boomgaard en bos. Organische stromen voor voetgangers en fietsers doorheen de stadsakkers en ligweides verankeren het ziekenhuis in het stedelijk weefsel.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs