Rijksarchief Gent

Plaats Gent, België
Tijdslijn 2012 - 2014

engineering van een nieuw rijksarchief

Intro

Dit nieuwe gebouw bevat 40 km aan archieven in een gesloten volume, waaronder eeuwenoude manuscripten. De optimale conserveringsomstandigheden worden deels gecreëerd door de thermische inertie van de zeer massieve depotwanden. In de publieke ruimte, voor de consultatie van de archieven, worden de betonnen plafonds gebruikt voor nachtkoeling. Daklichten met fotovoltaische cellen zorgen er voor overvloedig daglicht.

Lees meer
Klant(en)
  • Regie der Gebouwen
Architecten
  • Arch & Teco Architecture & Planning
  • Robbrecht en Daem architecten
Statistieken
9525 m²

Verhaal

De grote thermische inertie van de zeer massieve depotwanden vangen zowel interne warmte- en vochtschommelingen op als externe klimaatschommelingen.

Het huidige Rijksarchief bewaarde sinds 1904 archieven van centrale en lokale besturen, kloosters, kerken … - van de 12de eeuw tot de 18de eeuw - in het historische Geraard de Duivelsteen, maar kampte met plaatsgebrek. Ook klimaatregeling en beveiliging voldeden niet aan de hedendaagse normen. De historische locatie kon ook niet worden uitgebreid. Vandaar werd geopteerd voor een nieuw Rijksarchief, met 40 kilometer archieflengte (toen 7 kilometer). Het ontwerp van Robbrecht & Daem en Arch. & Teco Architecture & Planning bestaat uit een gesloten archiefvolume en open vleugel voor personeel en publiek. VK verzorgde de speciale technieken.

De depotruimtes worden zowel passief als actief geklimatiseerd. De grote thermische inertie van de zeer massieve depotwanden vangen zowel interne warmte- en vochtschommelingen op als externe klimaatschommelingen. Daarbij zorgt de uitstekende thermische isolatie voor een K17 peil. Daarnaast beantwoordt een performante all-air klimaatinstallatie aan de strikte vooropgestelde klimaateisen.

In de publieke ruimtes worden de betonnen plafonds onbedekt gelaten, waardoor ze ’s nachts koelte bufferen. Daardoor is overdag minder vraag naar airco. Daarnaast zorgt een doeltreffende zonwerende beglazing voor verminderde warmtelasten.

Verder heeft VK nog andere energiebesparende maatregelen geïntegreerd. Verlichting wordt gestuurd via bewegingsdetectie en daglichtsensoren. Regenwater wordt opgevangen en hergebruikt voor het sanitair. Ook zijn op de daklichten van de leeszaal fotovoltaïsche zonnepanelen geplaatst, gericht op het zuiden en onder een helling van 25°. Zo komt het nieuwe Rijksarchief, naast een K-peil van K17, tot een E-peil van E55, of 22% minder verbruik van primaire energie dan het verstrengde E70-peil in de nieuwe EPB-regelgeving.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs