Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Rinkkaai

Plaats Gent, België
Tijdslijn 2014 - 2024

nieuwe stadswijk met gemengde invulling

Intro

Langs de spoorlijn van het Gentse Sint-Pietersstation ontstaat een nieuwe stadswijk. Rinkkaai vormt daarin een geheel van 6 paviljoenen met 300 appartementen en handelszaken, in een parklandschap. VK voerde een diepgaande duurzaamheidsstudie uit. Tal van aspecten werden onderzocht, waaronder rivierverwarming, geïntegreerde PV-cellen, groene gevels en het stedelijk hitte-eilandeffect. Als resultaat wordt Rinkkaai een van de eerste BEN-wijken van Gent.

Lees meer
Klant(en)
  • Alides-Cores-Nacarat
Architecten
  • evr-Architecten
  • KCAP Architects & Planners
  • Omgeving
Statistieken
300 appartementen

Verhaal

In de onmiddellijke stationsbuurt zullen openbaar vervoer, wonen, werken en ontspannen hand in hand gaan.

Residential gent rinkkaai 1 web

Aan de Fabiolalaan, vlakbij het station Gent-Sint-Pieters, ontwikkelt het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent, een nieuw stadsdeel. Op de gronden van sogent komen voornamelijk woningen. In een volgende fase zal hier ook in ruimte worden voorzien voor een basisschool, een kindercrèche en een wijkpark.

Voor de eerste fase werd een wedstrijd uitgeschreven. Het project Rinkkaai van het team Alides, Nacarat en Cores Development kwam als winnaar uit de bus. VK Architects & Engineers staat in voor de technieken, een duurzaamheidsconcept en passief ontwerp en de EPB berekening.

Een dynamische stationsbuurt

De ontwikkeling van de gronden aan de Fabiolalaan kadert in de globale ontwikkeling van het project Gent-Sint-Pieters. In de onmiddellijke stationsbuurt zullen openbaar vervoer, wonen, werken en ontspannen hand in hand gaan. VK Architects & Engineers verzorgde eerder al de speciale technieken van het Virginie Lovelinggebouw, ook onderdeel van het project Gent Sint-Pieters.

Het deelgebied tussen de Fabiolalaan en de sporen, dat het dichtst aansluit bij de Blaarmeersen, wacht een nieuwe ontwikkeling. Sogent, eigenaar van de gronden, staat in voor de algemene coördinatie van het project. Voor de realisatie ervan ging het stadsontwikkelingsbedrijf op zoek naar een private partner. Als resultaat van een ontwerpwedstrijd staat het project ‘Rinkkaai’ van het team Alides, Nacarat en Cores Development als eerste gerangschikt.

Wonen aan het park

Het ontwerp Rinkkaai voorziet in een 300-tal nieuwe woningen, ruimte voor buurtwinkels en buurtondersteunende diensten. Deze functies worden verspreid over zes gebouwen, waaronder twee woontorens. Het ontwerp is gebaseerd op het paviljoenmodel. De gebouwen worden namelijk ingeplant in een groene omgeving, die de overgang moet vormen tussen de Blaarmeersen en het toekomstig Rijsenbergpark.

Tentoonstelling

Het ontwerp Rinkkaai wordt tentoongesteld in de Lokettenzaal van de Bank van de Arbeid (Volderstraat Gent), waarin nu sogent is gehuisvest. Aan de hand van een maquette en simulatiebeelden komt het project tot leven.

De tentoonstelling is dagelijks gratis te bezoeken. Dat kan tijdens de kantooruren (van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur. Op zaterdag kunt u ze bezoeken tussen 11 en 18 uur.)

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs