Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Seniorenzorg Heilige Familie

Plaats Deerlijk, België
Tijdslijn 2009 - 2018

vervangingsnieuwbouw van een rust- en verzorgingstehuis

Intro

Dit nieuwe woonzorgcentrum met 155 bedden vervangt een verouderd rusthuis. Dat bleef tijdens de werken in gebruik, dankzij een uitgekiende fasering en positionering op het terrein. Het nieuwe WZC biedt ruime kamers met grote vensters, voor overvloedig daglicht. Een helderwit inkomvolume onderscheidt zich van de warme bakstenen woondelen. Een uitnodigend openbaar plein verbindt het nieuwe WZC met de omliggende woonwijken.

Lees meer
Klant(en)
  • Ouderenzorg Heilige Familie
Architecten
  • VK Architects & Engineers
Statistieken
150 bedden
11590 m²

Verhaal

Het ontwerp van VK staat op dezelfde plaats als het oude woonzorghuis, terwijl de zorginstelling tijdens de bouwwerken in exploitatie bleef. De inplanting is dus deels bepaald door een noodzakelijke fasering.

Senior deerlijk heiligefamilie 1 web

Het oude rust- en verzorgingstehuis werd vervangen door een nieuwbouw. Het voldeed namelijk niet meer aan de huidige functionele normen omtrent leefgroepwerking, kamergrootte en loopafstanden.

Het ontwerp van VK staat op dezelfde plaats als het oude woonzorghuis, terwijl de zorginstelling tijdens de bouwwerken in exploitatie bleef. De inplanting is dus deels bepaald door een noodzakelijke fasering. Zo werden in een eerste fase de vrije terreinen bebouwd, daarna werd het huidige tehuis afgebroken en vervangen door de rest van de nieuwbouw.

Per bouwlaag voorziet het ontwerp 2 leefgroepen van 20 bewoners, en dit over 3 verdiepingen. Centraal op ieder verdiep liggen de leefvertrekken en verpleegposten, voor een efficiënter visueel toezicht en beperkte loopafstanden via het dubbele gang-systeem. In de kelder zijn technische lokalen, bergingen, personeels- en kleedruimtes voorzien. Deze ruimtes ontvangen daglicht via een helling vanuit de binnentuin. Op het gelijkvloers kijken de hoofdingang en gemeenschappelijke voorzieningen (kapper, cafetaria, …) uit op een plein met waterpartij. De grote raamoppervlakken biedt de gebruikers een blik op het straatleven, en stelt het centrum tegelijk open naar de woonbuurt. Het plein moet fungeren als een levendige plek voor sociale contacten en ontmoetingen, samen met andere buitenruimtes: een zonneterras, speelveld en binnentuinen

De 5 bedden kortverblijf en het dagverzorgingscentrum, ook 5 plaatsen, kunnen afzonderlijk functioneren, maar evengoed geïntegreerd worden in het rusthuis.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs