Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Sint-Lazarushof

Plaats Brussel, België
Tijdslijn 2009 - 2015

renovatie en transformatie van sociale woningen

Intro

Het Hof Sint-Lazarus (1927), ontworpen door Joseph Diongre, behoort tot het erfgoed van het interbellum. Dit gebouw voldeed niet meer aan de huidige normen en is volledig gerenoveerd. 180 eenheden zijn omgebouwd tot 84 eenheden, voorzien van alle moderne comfort. De renovatie concentreerde zich op de kwaliteit van de leefomgeving, gemeenschappelijke voorzieningen, technische uitrusting en energiebesparing.

Lees meer
Klant(en)
  • Beliris
Architecten
  • cm architectes associés
  • JMG Architectes
Statistieken
84
9500 m²

Verhaal

De 180 voormalige woningen zijn gerenoveerd en getransformeerd tot 84 grotere woningen, uitgerust volgens de huidige comfortnormen.

Sint-Lazarushof is een geheel van vier vleugels met sociale woningen, die een centrale koer omringen. De realisatie uit het Interbellum (1927), naar een ontwerp van Joseph Diongre, heeft karakteristieke galerijen die toegang verschaffen tot de individuele appartementen.

De 180 bestaande woningen zijn gerenoveerd en getransformeerd tot 84 grotere woningen, uitgerust volgens de huidige comfortnormen, naar een ontwerp van TV JMG Architectes en cm architectes associés. De hoofdgevels met de galerijen werden geconserveerd, maar de achtergevels zijn herbouwd.

Het geheel wordt duurzaam ontwikkeld: energiebesparing is een essentiële voorwaarde om subsidies te ontvangen voor de renovatie. Isolatie van de buitengevels en nieuw buitenschrijnwerk in FSC-materiaal verbetert de thermische prestaties. De blokken beschikken bovendien over een gemeenschappelijke warmwaterproductie, een WKK-installatie en ventilatiesysteem met warmterecuperatie.

Als voornaamste structurele werken zijn de bestaande vloeren van gewapende terra cotta versterkt met een estriklaag in microbeton. Talloze nieuwe openingen in muren en vloeren voegen de oorspronkelijke woningen samen tot grotere woonruimtes. Daarnaast werd de toegankelijkheid verbeterd met liften, loopbruggen tussen de vleugels en verbrede balkons.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs