Sint-Pietersplein Gent

Plaats Gent, België
Tijdslijn 2005 - 2007

heraanleg publieke ruimte met ondergrondse parking

Intro

De ruimtelijke kwaliteit van het grootste plein van Gent werd geoptimaliseerd door een aantal doordachte ingrepen. Zo werd de parking ondergronds verplaatst, waarbij een vide met trappen daglicht introduceert tot op het laagste niveau. Tegelijk werden de verkeersstromen hertekend, zodat het volledige plein autovrij werd. Deze grote publieke ruimte speelde onder andere zijn troeven uit bij grote openluchtconcerten van wereldvermaarde artiesten.

Lees meer
Klant(en)
  • Stad Gent
Architecten
  • Abscis
  • VK Architects & Engineers
Prijzen
  • 2007 FABI Awards - Best Public Space
Statistieken
700 parkeerplaatsen
20000 m²

Verhaal

Bij het concept wordt een wisselwerking nagestreefd tussen de bovengrondse en ondergrondse architectuurelementen.

Het Sint-Pietersplein is een belangrijke open stedelijke ruimte van 80 op 200 meter. VK en Abscis slaagden er met hun ontwerp in van deze open ruimte een ontmoetingsplaats te maken. Veel manifestaties vinden hier plaats omwille van de grote beschikbare ruimte, de nabijheid van het stadscentrum en de goede bereikbaarheid. Het plein beschikt over zeer veel mogelijkheden die worden versterkt door de aanwezigheid van tal van cultureel-recreatieve voorzieningen en cafés/restaurants in de omgeving. De gebruikers van het plein zijn naast de bewoners van de stad ook het grote aantal studenten en bezoekers van evenementen/voorzieningen in de omgeving. De nieuwe verkeersvrije aanleg van het plein met integratie van de ondergrondse parking versterkt de bestaande potentiële kwaliteiten.

Bij het concept wordt een wisselwerking nagestreefd tussen de bovengrondse en ondergrondse architectuurelementen. De ondergrondse parkeergarage voor ongeveer 700 wagens wordt ontworpen als kwalitatieve publieke ruimte die via een vide voor de Sint-Pieterskerk en open trappen in relatie staat tot het bovenplein. De dakplaat van de eerste ondergrondse verdieping volgt de helling van het bovengrondse plein terwijl de vloerplaten vlak blijven. Hierdoor krijgen we op de verdieping -1 een plafond dat schuin oploopt tot 4,50m hoogte, wat voor extra ruimtebeleving zorgt. Via de vide wordt natuurlijk licht tot op de onderste verdiepingen van de parking gebracht.

Voor de ondergrondse parking werd ter plaatse gestort zichtbeton gecombineerd met geprefabriceerde elementen in zichtbeton. De volledige constructie werd dichtgelegd in 2 kalenderweken, en dit voor een oppervlakte van meer dan 20.000 m². De geprefabriceerde elementen met een basislengte van ongeveer 14,50 m met just-in-time, werden volgens een strikt afroepschema afgeleverd op de werf en direct gemonteerd.

De combinatie Abscis – VK sleepte met dit ontwerp de prestigieuze FAB Award 2007 in de wacht in de categorie ‘Publieke Ruimte’.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs