Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Sport- en Recreatiebad De Kouter

Plaats Poperinge, België
Tijdslijn 2013 - 2016

engineering van een klimaatzwembad

Intro

Dit nieuwe zwembad moet een regionale trekpleister worden, tot over de Franse grens, met een wellness-zone, sauna en een glijbaan van 58 meter. Voor de duurzame engineering volgde VK de VIBE-voorschriften. De plafondopbouw zorgt niet alleen voor een optimale luchtdichtheid, maar verhoogt ook het akoestisch comfort. Door allerhande ingrepen zijn de exploitatiekosten van dit klimaatzwembad bijna de helft minder als bij een standaard zwembad.

Lees meer
Klant(en)
  • Stad Poperinge
Architecten
  • LD-architecten
Statistieken
2500 m²

Verhaal

De exploitatiekosten ten opzichte van een standaardzwembad van die grootorde zijn met bijna de helft gedaald.

Hospitality poperinge dekouter 5 web

Het zwembad De Kouter (Poperinge) is een ambitieus project dat de nieuwe trekpleister voor de regio moet worden. Er wordt resoluut gekozen voor een project met uitstraling dat een nieuwe icoonwaarde aan het stadsbeeld zal toevoegen. De vormgeving met krachtige lijnen en langwerpige ramen zorgt voor een dynamische uitstraling. De integratie in het straatbeeld creëert een uitnodigend gebaar naar de omgeving. Zo is de zuidgevel volledig opengewerkt om de communicatie tussen binnen en buiten te versterken. Buitenzonwering beperkt reflectie op het wateroppervlak.

Er wordt een grote aandacht besteed aan het duurzaam en milieuvriendelijk karakter van het gebouw. Omtrent duurzaam bouwen bestaan wereldwijd al meer dan 50 verschillende certificaten en analysemethodes. VK concentreerde zich op de voorschriften van VIBE, en combineerde passieve en actieve maatregelen.

Zo wordt het zwembad aan de noordzijde sterk gesloten gehouden om onnodige energieverliezen te vermijden. Enkel de inkom is duidelijk geaccentueerd als een transparant volume. Algemeen is de luchtdichtheid van het gebouw optimaal, door een combinatie van hoogwaardig beton, rotswol en cellenglas. Ook de plafonds, gelamineerde balken met overspanningen tot 21 en 24 meter, worden afgedekt met houtwolcementplaten. Al deze materialen zijn zowel damp-, krimp-, chloor- en waterresistent in een vochtige omgeving met een merkelijk temperatuurverschil met buiten. Bovendien verhogen ze merkbaar het akoestisch comfort in het zwembad en voor de omgeving. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van lage temperatuurverwarming en warmtewisseling met warmterecuperatie. Zo wordt ook de warmte uit de zwembadlucht gerecupereerd voor de voorverwarming van het suppletiewater.

Bij het ontwerp van dit zwembad is de exploitatie niet uit het oog verloren. Zo zijn schijnbare meerkosten dadelijk voorzien, omdat in de simulatie van de uitbating bleek dat die zich op heel korte termijn terugbetalen. Door dit consequent na te gaan, zijn de exploitatiekosten ten opzichte van een standaardzwembad van die grootorde met bijna de helft gedaald.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs