Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Trax

Plaats Roeselare, België
Tijdslijn 2016 - 2019

een nieuwe stedelijke ruimte, met polyvalente zaal, vergader- en repetitieruimtes en openbare ruimte

Intro

Deze nieuwe stedelijke ruimte biedt een veelvoud aan functies, van ontmoetingsplaats tot concertzaal. Het complex met openbare ruimte omvat repetitie- en vergaderlokalen, naast een polyvalente zaal voor fuiven en concerten. VK stond in voor de M&E engineering, maar voorzag ook een solide studie fire safety engineering. Dynamische evacuatie-simulaties toonden aan dat een evacuatie-scenario dat afweek van de VLAREM-regelgeving de snelste tijd opleverde.

Lees meer
Klant(en)
  • Stad Roeselare
Architecten
  • Studio Plus

Verhaal

De studie fire safety engineering hield rekening met twee geometrische variaties en met drie evacuatie-scenario’s.

Hospitality roeselare trax 3 web

Voor de nieuwe polyvalente zaal Trax in Roeselare realiseerde VK de studies M&E engineering en fire safety engineering, waaronder een studie die de evacuatietijd van de tribine simuleerde aan de hand van verschillende dynamische evacuatie-simulaties.

De studie hield rekening met twee geometrische variaties en met drie evacuatie-scenario’s. De eerste geometrische variatie is conform de VLAREM-regelgeving, de tweede bevat afwijkingen. De drie scenario’s zijn :

  1. het publiek evacueert met een podium in de zaal, wat verschillende deuren blokkeert ;
  2. het publiek evacueert achter de scène ;
  3. het publiek evacueert via de ingang, een reflex die vaak voorkomt in stress-situaties.

De studie van VK toonde aan dat de scenario’s 1 en 3 ongeveer dezelfde evacuatietijd aangeven. Tegelijk toonde scenario 2 een aanzienlijk verschil in het voordeel van de variatie niet-conform aan de VLAREM-regelgeving. De geometrie van deze tweede variatie laat het publiek toe de zaal te verlaten via een directe lijn. De variatie conform de VLAREM-regelgeving daarentegen vereist dat het publiek een bocht neemt, waardoor de evacuatie meer tijd in beslag neemt.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs