terug naar alle projecten

Tuinstraten Antwerpen

BE

Over

Het pilootproject 'Tuinstraten' omvat de vergroening van de Antwerpse straten waar volwassenen en kinderen veel tijd doorbrengen. Een 'Tuinstraat' is een straat die zo groen mogelijk is en maximaal water infiltreert ter plaatse. De Stad Antwerpen werkt hiermee aan een groenere, koelere en leefbare stad.

Uitdaging

De ecologische kwaliteit van de Antwerpse woonomgevingen verhogen, een groener straatbeeld creëren en de sociale interactie op straat bevorderen tussen bewoners.

Oplossing

De maximale vervanging van de bestaande verhardingen door plantvakken, bomen en moestuintjes zijn doorslaggevend in de heraanleg van de straten. De opname van het bovengrondse regenwater vloeit maximaal terug naar het openbaar domein, via een bovengrondse buffer met slimme sturing.

Lees in detail

Klant(en)

  • Stad Antwerpen
  • Aquafin

Architect(en)

  • VK architects+engineers

Locatie

Antwerpen, België

Tijdslijn

2020

2021

Expertise Team(s)

  • Infrastructuur (wegen, water en openbare ruimtes)

  • Bekijk meer...

Ontwerpoplossing(en)

  • Duurzaamheidscertificering

  • Bekijk meer...

Visual infrastructure antwerpen tuinstraten 01 website

Omdat dit pilootproject een cocreatief proces is met de bewoners, werden de ontwerpen eerst uitgetest met tijdelijke testinrichtingen.

Jurgen De Bruyn

senior project engineer infrastructure, VK architects+engineers

In een tuinstraat wordt gestreefd naar het maximaal vergroenen en verblauwen van de straat door de bestaande verhardingen te vervangen door onder meer plantvakken, bomen en moestuintjes. Het water krijgt een centrale rol waarbij ingezet wordt op infiltratie ter plaatse en hergebruik voor het aangelegde groen.

Het gaat om woonstraten, waar volwassenen en kinderen veel tijd op straat doorbrengen. Samen met de verkeersremmende maatregelen verhoogt dit alles de belevingswaarde voor de buurt.

Pilootprojecten

Stad Antwerpen zette een aantal pilootprojecten op, om te experimenteren met de projectaanpak, de manier van samenwerken met bewoners, het toepassen van nieuwe technieken en het omgaan met het onderhoud na de aanleg. De intentie is om de verschillende aspecten van de tuinstraat te optimaliseren en een breed en duurzaam draagvlak bij de bewoners te creëren, zodat in de toekomst de tuinstraat meer en gemakkelijker in de stad toegepast kan worden.

Omdat dit pilootproject een cocreatief proces is met de bewoners, werden de ontwerpen eerst uitgetest met tijdelijke testinrichtingen. Bewoners kregen daarbij een prototype van hun tuinstraat en konden daarna steeds feedback geven op de ontwerpen. Pas daarna werd het definitief klimaatadaptief ontwerp opgemaakt om de de Lange Ridderstraat, de Bloemstraat, de Jan Olieslagersstraat en de Aziëlaan om te vormen tot permanente tuinstraten.

Het gaat over smalle straten met een gesloten bebouwing tot aan de rooilijn. Doorgaand verkeer moet mogelijk blijven en ook de aanwezige kelders en parkeerbalans moet behouden blijven.

Ontwerpoplossingen

VK stond mee in voor de maximale vervanging van de bestaande verhardingen door plantvakken, bomen en moestuintjes met water als centrale rol. Er wordt gewerkt met bufferende onderfunderingen onder de wegenissen en infiltratiepalen. Het regenwater wordt maximaal opgevangen voor hergebruik op het openbaar domein, via een bovengrondse buffer met slimme sturing. Daarbij wordt gebruik gemaakt van waterdoorlatende materialen, boombunker en wadi’s. Verder is geen klassieke RWA-riolering aanwezig.

https://blauwgroenvlaanderen.be/professionals/projecten/tuinstraten

Andere projecten die je wellicht interesseren

Wil je de toekomst mee vorm geven met je vindingrijkheid en esthetisch oog voor detail, vanuit een gevoel van verantwoordelijkheid?

Bekijk onze vacatures!

Wil je ons graag leren kennen?

Contacteer ons & misschien wordt dit het begin van een mooie samenwerking.

Made byBits of Love