Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven

Plaats Leuven, België
Tijdslijn 2010 - 2015

duurzame engineering van een nieuw universitair psychiatrisch centrum

Intro

Dit nieuwe psychiatrisch zorgcentrum, ontworpen door Stéphane Beel Architecten, ontvangt volwassenen en ouderen in dag- en nachthospitalisatie. Het gebouw telt 5 verdiepingen rond een centrale wintertuin. Dankzij een integrale ontwerpbenadering zijn technische en duurzame oplossingen op een transparante manier geïntegreerd.

Lees meer
Klant(en)
  • UZ Leuven
Architecten
  • Stephane Beel Architecten
Statistieken
90 bedden
9374 m²

Verhaal

Vanuit een integrale ontwerpbenadering konden de duurzame en technische oplossingen van VK naadloos geïntegreerd worden.

Dit psychiatrisch patiëntencentrum voor volwassenen en ouderen omvat 90 hospitalisatiebedden (dag en nacht), een ambulant centrum met daghospitalisatie voor 25 bijkomende patiënten, met de bijhorende consultatie-, therapie- en gesprekslokalen en administratieve ruimtes. Een deel van de patiëntenkamers is met medisch gas-voorzieningen uitgerust. Het gebouw telt 5 bouwlagen, opgetrokken rond een centrale wintertuin, die functioneert als een bijkomende beschermde belevingsruimte voor de patiënten. Vanuit een integrale ontwerpbenadering konden de duurzame en technische oplossingen van VK naadloos geïntegreerd worden.

Een gemotoriseerd serredak boven de wintertuin zorgt in de wintermaanden voor een thermische buffer tussen binnen en buiten. In de zomermaanden wordt de temperatuursstijging gereguleerd, met een maximale stijging van 3°C boven de buitentemperatuur, door het serredak volledig te openen en via een geautomatiseerde zonwering.

Een doorgedreven thermische isolatie van de gebouwenschil resulteert in een K40-gebouw, terwijl dynamische buitenzonwering sterk de koellast in het gebouw reduceert. De centrale luchtgroepen zijn uitgerust met een warmtewisselaar. Koude en warmte worden vanuit de centrale energiecentrale van de Gasthuisbergsite aangeleverd.

Het elektrisch energieverbruik wordt verder beperkt door energie-efficiënte verlichting.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs