terug naar alle projecten

Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven

Over

Het psychiatrisch zorgcentrum van de KU Leuven telt 5 verdiepingen rond een centrale wintertuin. Het psychiatrisch centrum bevat 90 hospitalisatiebedden (dag en nacht), een ambulant centrum met daghospitalisatie en administratieve ruimtes.

Uitdaging

Een ecologisch opnamecentrum oprichten dat kwaliteitsvolle zorg aanbiedt aan patiënten met emotionele, psychische of psychiatrische problemen.

Oplossing

Een doorgedreven thermische isolatie van de gebouwenschil resulteert in een K40-gebouw. Een gemotoriseerd serredak boven de wintertuin zorgt in de wintermaanden voor een thermische buffer tussen binnen en buiten. Energie-efficiënte verlichting zorgt voor een beperkt energieverbruik.

Lees in detail

Klant(en)

  • UZ Leuven

Architect(en)

  • Stephane Beel Architecten

Locatie

Leuven, België

Tijdslijn

2010

2015

Expertise Team(s)

  • Technieken

  • Duurzaam ontwerp

  • Bekijk meer...

Ontwerpoplossing(en)

  • Haalbaarheidsstudie

  • Gebouwsimulaties

  • Bouwfysica

  • Bekijk meer...

Mental leuven uz psychiatry 9

Vanuit een integrale ontwerpbenadering konden de duurzame en technische oplossingen van VK naadloos geïntegreerd worden.

Karel Sergooris

senior project engineer M&E, VK architects+engineers

Dit psychiatrisch patiëntencentrum voor volwassenen en ouderen omvat 90 hospitalisatiebedden (dag en nacht), een ambulant centrum met daghospitalisatie voor 25 bijkomende patiënten, met de bijhorende consultatie-, therapie- en gesprekslokalen en administratieve ruimtes. Een deel van de patiëntenkamers is met medisch gas-voorzieningen uitgerust. Het gebouw telt 5 bouwlagen, opgetrokken rond een centrale wintertuin, die functioneert als een bijkomende beschermde belevingsruimte voor de patiënten. Vanuit een integrale ontwerpbenadering konden de duurzame en technische oplossingen van VK naadloos geïntegreerd worden.

Een gemotoriseerd serredak boven de wintertuin zorgt in de wintermaanden voor een thermische buffer tussen binnen en buiten. In de zomermaanden wordt de temperatuursstijging gereguleerd, met een maximale stijging van 3°C boven de buitentemperatuur, door het serredak volledig te openen en via een geautomatiseerde zonwering.

Een doorgedreven thermische isolatie van de gebouwenschil resulteert in een K40-gebouw, terwijl dynamische buitenzonwering sterk de koellast in het gebouw reduceert. De centrale luchtgroepen zijn uitgerust met een warmtewisselaar. Koude en warmte worden vanuit de centrale energiecentrale van de Gasthuisbergsite aangeleverd.

Het elektrisch energieverbruik wordt verder beperkt door energie-efficiënte verlichting.

Andere projecten die je wellicht interesseren

Wil je de toekomst mee vorm geven met je vindingrijkheid en esthetisch oog voor detail, vanuit een gevoel van verantwoordelijkheid?

Bekijk onze vacatures!

Wil je ons graag leren kennen?

Contacteer ons & misschien wordt dit het begin van een mooie samenwerking.

Made byBits of Love