Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

USquare

Plaats Brussel
Tijdslijn 2018 - 2023

renovatie en herbestemming van oude kazernes tot een universiteitspool

Intro

De oude kazernes van de Nationale Gendarmerie te Elsene zullen de nieuwe huisvesting worden voor een universiteitspool voor ULB en VUB. 7 gebouwen worden gerenoveerd. De opdracht kadert in een groter geheel, waarbij de site wordt omgevormd tot een nieuw stedelijk gebied, met een universitair, toonaangevend, duurzaam en innoverend karakter.

Lees meer
Klant(en)
  • Vrije Universiteit Brussel
Architecten
  • evr-Architecten, BC-architecten, Callebaut
Statistieken
9035 m²

Verhaal

Bringing people, city and knowledge together

USQUARE

De ULB, de VUB en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ambiëren om de site te positioneren als een stedelijke en universitaire Brusselse wijk, een plaats voor (jonge) ondernemers en voor dialoog tussen de burger en de universiteiten.

De gebouwen hebben een opmerkelijke architecturale en erfgoedwaarde. De ommuurde site creëert een ‘oase van rust’ in de drukke hoofdstad. Architecturale en structurele ingrepen aan het gebouw gebeuren met respect voor bestaande volumes, gevels en interieur. Het bestaande draagvermogen van de structuren wordt onderzocht en aanpassingen worden uitgevoerd aan lift- en trappenkernen. De tussenvolumes bevatten erfgoedwaarde en worden herbouwd.

De energetische performantie van het gebouw wordt opgewaardeerd door passieve maatregelen: isoleren van gevels en dak waar mogelijk en van het schrijnwerk. Ventilatie werkt met het principe met warmteterugwinning. De energie-efficiëntie wordt vergroot door warmterecuperatie van sanitair warm water, daglichtdetectie voor de verlichting, en maximaal gebruik van hernieuwbare energie voor de primaire warmtebronnen.

De hoge ambities van de klant op vlak van circulariteit worden vertaald in de totale aanpak van het project. Er wordt maximaal gewerkt met moduleerbare, demontabele en reversibele elementen, zowel voor de inrichting als voor de technische installaties. Zo wordt de functie van het gebouw niet vast bepaald, en gaan gewenste aanpassingen na verloop van tijd gepaard met een minimum aan materiaalinvesteringen.


Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs