terug naar alle projecten

UZ Brussel, Landmark gebouw

BE

Over

Op een organisch gegroeide en uitgestrekte universitaire ziekenhuiscampus creëert het duurzame landmark gebouw een visueel herkenningspunt en bundelt een aantal ondersteunende diensten.

Uitdaging

UZ Brussel is doorheen de jaren vergroeid tot een mix aan bouwkundige stijlen en circulatiestromen. Het landmark moet hierin een knooppunt vormen, deels vanuit een sterke visuele identiteit.

Oplossing

Het zeshoekige volume met roestkleurige gevels laat zich duidelijk opmerken op de campus. Door een transparante sokkel met hoofdinkom fungeert het landmarkgebouw als schakel tussen publieke ruimte en de campus.

Lees in detail

Klant(en)

  • UZ Brussel

Architect(en)

  • VK architects+engineers

Locatie

Brussel, België

Tijdslijn

2014

2024

Expertise Team(s)

  • Architectuur

  • Digitale engineering

  • Technieken

  • Infrastructuur (wegen, water en openbare ruimtes)

  • Stabiliteit

  • Duurzaam ontwerp

  • Bekijk meer...

Ontwerpoplossing(en)

  • Masterplanning

  • Haalbaarheidsstudie

  • Gebouwsimulaties

  • Bouwfysica

  • Bekijk meer...

Het Landmark gebouw staat op zich, een hoeksteen en een poort tot de campus, een icoon met een heldere en leesbare architectuur.

Wim De Vos

senior architect, VK architects+engineers

In 2010 maakte VK architects+engineers een ruimteplan op voor de campus van UZ Brussel. Op lange termijn moet dit ruimteplan, en de projecten die eruit voortvloeien, van het ziekenhuiscomplex een coherent geheel maken. Ondertussen ontwierp VK voor de campus een nieuw medisch-technisch blok, een tijdelijk oncologie-gebouw en werd de spoed grondig aangepakt.

Het Landmarkgebouw, met nieuwe hoofdingang, congrescentrum en kantoren, vervult binnen het geheel een belangrijke rol. Het staat als gebouw op zich, een hoeksteen en een poort tot de campus. Het profileert zich als icoon, met een heldere en leesbare architectuur.

Architectuur

Het gebouw is benaderd als een sculptuur: een compact volume met een uitgebalanceerde volumetrie. Daarin is de hoofdinkom uitgehouwen als transparant, oplichtend volume. De Landmark vormt de start van de publieke backbonestructuur op campus-niveau, waardoor de entreehal deel uitmaakt van het publieke domein. Dit wordt versterkt door de buitenbestrating van de backbone te laten doorlopen naar binnen. De entreehall vormt de start van het intern circuit via de zorgboulevard tot in het hart van het ziekenhuis. Acht meter hoge glasvlakken creëren een maximale transparantie.

Verticale raamopeningen in een alternerend patroon zijn diep in de massa verzonken of vlak in het gevelvlak gedetailleerd, waardoor een tactiel sculpturaal geheel ontstaat. De raamopeningen en grootformaat gevelpanelen geven extra verticaliteit, de roestbruine kleur extra persoonlijkheid.

Duurzaamheid en passiefbouw

De kantoorverdiepingen hebben een zeshoekvorm. Deze biedt compactheid en optimale zonoriëntatie. Het glaspercentage is beperkt tot 35%, maar tegelijk laten de hoge ramen optimale daglichttoetreding toe.

Voor koeling kunnen de ramen geopend worden, naast nachtventilatie. Zongerichte ramen zitten in een geventileerde dubbele huid-constructie, met mobiele zonwering in de spouw.

De passieve gebouwenschil bestaat uit duurzame lichtgewicht prefab houtskeletbouw met hoogwaardige isolatie. Afwerking gebeurt met grootformaat ultracompacte gevelpanelen van gerecycleerde natuursteen, volgens het cradle-to-cradle principe.

Het gebouw sluit aan op de aanwezige campusinfrastructuur, zoals zonnecollectoren, regenwaterbuffering en -recuperatie, en boorgat energieopslag.

Andere projecten die je wellicht interesseren

Wil je de toekomst mee vorm geven met je vindingrijkheid en esthetisch oog voor detail, vanuit een gevoel van verantwoordelijkheid?

Bekijk onze vacatures!

Wil je ons graag leren kennen?

Contacteer ons & misschien wordt dit het begin van een mooie samenwerking.

Made byBits of Love