UZ Brussel, Landmark gebouw

Plaats Brussel, België
Tijdslijn 2014 - 2019

ontwerp van een landmark-gebouw voor een universitair ziekenhuis

Intro

UZ Brussel wil zijn ziekenhuiscampus een nieuwe en coherente identiteit bieden. Het Landmarkgebouw speelt een belangrijke symbolische rol in deze omgeving, met een nieuwe hoofdingang, een congrescentrum en kantoren.

Lees meer
Klant(en)
  • UZ Brussel
Architecten
  • VK Architects & Engineers
Statistieken
6125 m²

Verhaal

Het Landmark gebouw staat op zich, een hoeksteen en een poort tot de campus, een icoon met een heldere en leesbare architectuur.

In 2010 maakte VK Architects & Engineers een ruimteplan op voor de campus van UZ Brussel. Op lange termijn moet dit ruimteplan, en de projecten die eruit voortvloeien, van het ziekenhuiscomplex een coherent geheel maken. Ondertussen ontwierp VK voor de campus een nieuw medisch-technisch blok, een tijdelijk oncologie-gebouw en werd de spoed grondig aangepakt.

Het Landmarkgebouw, met nieuwe hoofdingang, congrescentrum en kantoren, vervult binnen het geheel een belangrijke rol. Het staat als gebouw op zich, een hoeksteen en een poort tot de campus. Het profileert zich als icoon, met een heldere en leesbare architectuur.

Architectuur

Het gebouw is benaderd als een sculptuur: een compact volume met een uitgebalanceerde volumetrie. Daarin is de hoofdinkom uitgehouwen als transparant, oplichtend volume. De Landmark vormt de start van de publieke backbonestructuur op campus-niveau, waardoor de entreehal deel uitmaakt van het publieke domein. Dit wordt versterkt door de buitenbestrating van de backbone te laten doorlopen naar binnen. De entreehall vormt de start van het intern circuit via de zorgboulevard tot in het hart van het ziekenhuis. Acht meter hoge glasvlakken creëren een maximale transparantie.

Verticale raamopeningen in een alternerend patroon zijn diep in de massa verzonken of vlak in het gevelvlak gedetailleerd, waardoor een tactiel sculpturaal geheel ontstaat. De raamopeningen en grootformaat gevelpanelen geven extra verticaliteit, de roestbruine kleur extra persoonlijkheid.

Duurzaamheid en passiefbouw

De kantoorverdiepingen hebben een zeshoekvorm. Deze biedt compactheid en optimale zonoriëntatie. Het glaspercentage is beperkt tot 35%, maar tegelijk laten de hoge ramen optimale daglichttoetreding toe.

Voor koeling kunnen de ramen geopend worden, naast nachtventilatie. Zongerichte ramen zitten in een geventileerde dubbele huid-constructie, met mobiele zonwering in de spouw.

De passieve gebouwenschil bestaat uit duurzame lichtgewicht prefab houtskeletbouw met hoogwaardige isolatie. Afwerking gebeurt met grootformaat ultracompacte gevelpanelen van gerecycleerde natuursteen, volgens het cradle-to-cradle principe.

Het gebouw sluit aan op de aanwezige campusinfrastructuur, zoals zonnecollectoren, regenwaterbuffering en –recuperatie, en boorgat energieopslag . Met al deze maatregelen voldoet het gebouw ruimschoots aan de Brussel Passief 2015 gestelde EPB eisen.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs