Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

UZ Brussel, spoed

Plaats Brussel, België
Tijdslijn 2007 - 2014

uitbreiding en renovatie van een spoeddienst

Intro

De spoedgevallendienst van UZ Brussel is een van de grootste van het land met 65.000 patiënten per jaar. De bestaande dienst werd volledig heropgebouwd en uitgebreid met twee nieuwe gebouwen. Het complex vormt nu een geïntegreerde hulpdienst, die het mogelijk maakt om de zorgbehoeften sneller en efficiënter te behandelen.

Lees meer
Klant(en)
  • UZ Brussel
Architecten
  • VK Architects & Engineers
Statistieken
4200 m²

Verhaal

De volledige bestaande spoed werd helemaal gestript en verbouwd over enkele jaren, een huzarenstukje qua coördinatie en opvolging, gezien de spoed in gebruik bleef tijdens de bouwwerken.

Hospitals brussels uzb emergency 4 VK Architects & Engineers

De spoeddienst van UZ Brussel is uitgegroeid tot een van de grootste afdelingen van het land. Jaarlijks worden meer dan 65.000 patiënten behandeld. De spoeddienst heeft een nauwe samenwerking met alle medische specialisaties van het ziekenhuis en staat voor een multidisciplinaire aanpak.

Zorgstraten

De ganse bestaande afdeling werd integraal verbouwd en tevens uitgebreid met twee nieuwe gebouwen. Alles werd gekoppeld tot 1 grote, integrale spoeddienst, gestructureerd op basis van zorgstraten, telkens volgens specifieke pathologieën. Op die manier worden de zorgnoden op een zeer efficiënte wijze aangepakt en blijven de wachttijden uiterst beperkt.

Operationeel blijven tijdens strippen en verbouwen

Eerst werd de bestaande afdeling uitgebreid met 2 nieuwe gebouwen. Een gebouw met MUG-garages en 3 rijstroken voor toegang voor ambulances en personenwagens, gecombineerd met een ontvangstruimte en triage. De triage is een performant uitgeruste zone waar patiënten getrieerd worden door de urgentieartsen, waarna ze worden geholpen in de betreffende zorgstraat. Een andere module, bovenop een bestaand volume, bevat de uitbreiding van de shortcare. Daarnaast werd ook de volledige bestaande afdeling helemaal gestript en gefaseerd verbouwd, gespreid over enkele jaren. De werken zijn een huzarenstukje qua coördinatie en opvolging, gezien de spoed in gebruik bleef tijdens de bouwwerken!

Centrale werkpleinen

Het resultaat is een volledig vernieuwde spoedafdeling, gebaseerd op een nieuw zorg- en circulatieconcept. Na de triage wordt de patiënt behandeld in een specifieke zorgstraat (short care, urgent care, critical care, pediatric care, holding care, psychiatric care), elk gespecialiseerd in een zorgaspect en uitgerust met de nieuwste technieken. De zorg, in onderzoeks- en behandelingsboxen, is georganiseerd rond centrale werkpleinen. Dit biedt de urgentieartsen een maximaal overzicht en minimale loopafstanden! De zorgstraten sluiten overigens ook aan op elkaar, wat uitbreiding of inkrimping mogelijk maakt, naargelang de noden van het moment.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs