UZ Leuven, centrale sterilisatie afdeling

Plaats Leuven, België
Tijdslijn 2009 - 2012

uitbreiding en renovatie van een centrale sterilisatie afdeling

Intro

De centrale sterilisatie-eenheid van de Universitaire Ziekenhuizen Leuven werd gerenoveerd en uitgebreid om aan de huidige normen te voldoen. Het project werd in een minimum aan fases en zonder de operationele stroom te verstoren uitgevoerd.

Lees meer
Klant(en)
  • UZ Leuven
Architecten
  • VK Architects & Engineers
Statistieken
740 m²

Verhaal

De CSA afdeling is een essentieel onderdeel van een ziekenhuis, met een grote financiële impact op ziekenhuisprocedures.

De centrale sterilisatie afdeling van UZ Leuven kampte met problemen. Een uitgeleefde infrastructuur beantwoordde niet aan de hedendaagse normen, zoals een strikte scheiding tussen de zones, met gevolgen voor onderhoud en hygiëne. Er was ook een discrepantie tussen de was- en sterilisatiecapaciteit. Tenslotte waren luchtdruk en temperatuur niet makkelijk aanpasbaar. VK werd aangesteld om de afdeling te renoveren en uitbreiden terwijl ze operationeel bleef, met een minimum aan fasen, zonder de operationele flux te hinderen.

VK’s ontwerp en projectplan omvatte:

  • een strikte architectonische scheiding tussen de vuile zone, de clean room en de steriele zone
  • een scheiding van deze zones via onderdruk en overdruk
  • toegang naar de clean room via luchtsluizen
  • de capaciteit van alle zones werd uitgebreid en voor het personeel werd een ontspanningsruimte toegevoegd
  • alle binnenkomende en uitgaande stromen scheiden
  • een strikte scheiding van personencirculatie tussen de vuile zone en clean room. onderhoudsvriendelijke materialen: pvc vloeren, massieve gelamineerde muur- en plafondbekleding, toegankelijk voor onderhoud van de technische installaties. Behalve voor de clean room, waar een vast plafond is gebruikt en de installaties bereikbaar zijn van buiten de clean room.

Aangename werkomgeving

De uitbreiding werd opgetrokken in dezelfde buitenafwerking als de bestaande faciliteiten. De vensterkaders zijn echter in aluminium in plaats van hout, omwille van de hogere luchtdichtheid die een clean room vereist. Verder werd daglicht zoveel mogelijk binnen getrokken om een aangename werkomgeving te creëren. De volledige afdeling werd gerenoveerd en uitgebreid in 4 fasen, terwijl de afdeling operationeel bleef.

De CSA afdeling is een essentieel onderdeel van een ziekenhuis, met een grote financiële impact op ziekenhuisprocedures. Dit project resulteerde in een verbetering van de procedures, de personeelstevredenheid en bijgevolg tot een hogere efficiëntie.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs