Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Vaartstraat 94

Plaats Leuven, België
Tijdslijn 2013 - 2014

engineering van een conversie kantoor tot energieneutrale studentenresidentie

Intro

Vaartstraat #94 omvatte de verbouwing van een kantoorgebouw tot een studentenwoning met 256 kamers. Bij de renovatie is de volledige structuur van het bestaande gebouw gerecupereerd. Om de ambitie van de ontwikkelaar te verwezenlijken, is een energieprestatieniveau van E0 gehaald. Dat wil zeggen, een energieneutraal gebouw, volgens de Vlaamse regelgeving voor woongebouwen.

Lees meer
Klant(en)
  • Vaartkom 94
Architecten
  • Jaspers-Eyers Architects
Statistieken
256 accommodaties
9000 m²

Verhaal

Aangezien het om een renovatie gaat, moet rekening gehouden worden met parameters van de bestaande context, zoals oriëntatie en compactheid.

Residential leuven vaarstraat 7

Dit project betreft de conversie en renovatie van een kantoorgebouw naar een volledige energieneutrale (E0) studentenresidentie. Het ontwerp van Jaspers-Eyers omvat 256 kamers van verschillende typologieën.

Het energieconcept van VK past verschillende passieve en actieve maatregelen toe, steeds met het comfort en de gezondheid van de eindgebruikers voor ogen. Aangezien het om een renovatie gaat, moet rekening gehouden worden met parameters van de bestaande context, zoals oriëntatie en compactheid.

Passieve maatregelen beperken de energievraag tot het absolute minimum. Zo is de buitenschil sterk geïsoleerd met een K-peil van 16, en is gezorgd voor een minimum aan koudebruggen en een hoge luchtdichtheid. Het beglazingspercentage werd geoptimaliseerd om voldoende daglicht binnen te laten, een aangenaam uitzicht te bieden en ’s winters de zonnewinsten te maximaliseren. Anderzijds worden de warmteverliezen beperkt en oververhitting voorkomen op warme zomerdagen. Daarnaast werkt de ventilatiegroep met een warmteterugwinning van meer dan 85%.

De resterende energievraag wordt vooral ingevuld door zonne-energie. Thermische zonnecollectoren op het dak zorgen voor de productie van warm water. Fotovoltaïsche panelen met een rendement van 17% zorgen voor de productie van elektriciteit.

Net zoals het mechanisch ventilatiesysteem, wordt ook het systeem van sanitair warm water en verwarming gecentraliseerd voor het volledige gebouw. Het water wordt voorverwarmd door de zonnecollectoren, opgeslagen in een buffertank, bijkomend verwarmd door de verwarmingsketel en verdeeld via een gemeenschappelijk warmwatercircuit. Elk paar van twee kamers heeft een eigen ' satelliet ' die sanitair warm water en verwarming verdeelt naar de kamers, gevoed door de warmte van de gemeenschappelijke lus.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs