Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Vandemoortele Food Experience Center

Plaats Gent, België
Tijdslijn 2016 - 2019

nieuw Food Experience Center

Intro

Dit Food Experience Center is het nieuwe pronkstuk van Vandemoortele. Het nieuwe hoofdgebouw staat voor een nieuwe manier van werken, maar wil ook een ontmoetingsplek zijn om met consumenten, klanten en leveranciers nieuwe producten te testen. Daarnaast is het een schoolvoorbeeld van circulair bouwen. VK’s stabiliteitsingenieurs zorgden voor een belangrijke bijdrage, via een volledig remontabele, modulaire en adaptatieve structuur.

Lees meer
Klant(en)
  • Vandemoortele
Architecten
  • RAU architects
Statistieken
5150 m²

Verhaal

VK Architects & Engineers leverde een fundamentele bijdrage met een structureel ontwerp dat volledig remontabel is, modulair en daardoor adaptief.

Het nagelnieuwe Food Experience Center van Vandemoortele is een schoolvoorbeeld van circulair bouwen. VK Architects & Engineers leverde als stabiliteitsingenieur een fundamentele bijdrage met een volledig remontabel, modulair en adaptief structureel ontwerp.

De nieuwbouw, van de hand van Amsterdams architectenbureau RAU, heeft een omvang van ongeveer 5.150 m² en een capaciteit van 400 personen. Het nieuwe gebouw staat voor ontmoeting, samen met de klant producten creëren, opleiding geven, nieuwe recepten testen en met leveranciers nieuwe ingrediënten bestuderen. Met het Food Experience Center wil Vandemoortele kennis vergaren over de wensen van de klant en deze kennis omzetten in innovatieve oplossingen.

Vanuit een centraal atrium biedt het gebouw toegang tot het eigenlijke Food Experience Center en verschillende kantoor- en vergaderruimtes.

Modulair en remontabel

Vandemoortele had voor zijn nieuwe Food Experience Center maar twee belangrijke eisen: het gebouw moest duurzaamheid en innovatie uitstralen, twee kernwaarden van de voedselproducent. Die wensen resulteerden in een circulair gebouw. VK Architects & Engineers leverde een fundamentele bijdrage met een structureel ontwerp dat volledig remontabel is, modulair en daardoor adaptief.

Het gebouw heeft een staalstructuur die volledig hergebruikt kan worden dankzij geboute verbindingen en een minimum aan ingestorte verbindingen. De prefab-beton- en trapkernen zijn end-of-use selectief ontmantelbaar.

Ook de gordijngevels zijn demontabel en modulair, wat later hergebruik of uitbreidingen mogelijk maakt.

Verhoogde restwaarde

Technieken en structuur zijn van elkaar losgekoppeld. Samen met de modulatie van 1,80 meter zorgt dit voor grote flexibiliteit naar ruimte-inrichting. Dat past in de filosofie van Vandemoortele om flexibel om te springen met de wensen van zijn werknemers wat werkruimte betreft.

De leidingen worden onder de vloer gelegd, en het klimaatplafond wordt onder de structurele plaat geplaatst. De structurele plaat zelf wordt dus niet gebruikt. Dit verhoogt de restwaarde van zowel de structurele elementen als de technieken.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs