Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Virginie Lovelinggebouw

Plaats Gent, België
Tijdslijn 2011 - 2014

engineering van een nieuw Vlaams Administratief Centrum

Intro

Aan het station Gent Sint-Pieters beschikt de provincie Oost-Vlaanderen over een zeer performant kantoorgebouw met congresfaciliteiten. Het Virginie Loveling-gebouw werd ingericht voor het nieuwe werken en behaalt de maximum-score volgens de duurzaamheidscriteria van de Vlaamse overheid. Hoog comfort en laag energieverbruik werden gefaciliteerd door een geïntegreerde aanpak van het ontwerpteam, architecten en ingenieurs.

Lees meer
Klant(en)
  • SOFA
Architecten
  • POLO Architects
Statistieken
35000 m²

Verhaal

De wedstrijdjury besteedde zowel aandacht aan de kwaliteit van het stedenbouwkundige en architecturale ontwerp als aan de energie-efficiëntie en duurzaamheid ervan.

Deze kantoortoren aan het Sint-Pietersstation in Gent maakt deel uit van een groter geheel dat meer dan 100.000 m² beslaat met onder andere kantoorruimte, woongelegenheden en retail & leisure in een groen kader. De wedstrijdjury besteedde zowel aandacht aan de kwaliteit van het stedenbouwkundige en architecturale ontwerp als aan de energie-efficiëntie en duurzaamheid ervan. Naast deze criteria werden ook de economische efficiëntie en de aangetoonde ervaring in dergelijke projecten afgewogen.

Door middel van een geïntegreerde aanpak van de ontwerpers wordt in dit kantoorgebouw een K-peil van 18 en een E-peil van 50 gerealiseerd. Meteen een vier sterren-score volgens de beoordelingscriteria uit het handboek “waardering van kantoorgebouwen” van de Vlaamse Overheid. In de eerste plaats is bijzonder veel aandacht besteed aan passieve maatregelen zoals: een optimale oriëntatie, optimalisatie van de glasoppervlakten, gebruik van performante, driedubbele beglazing geplaatst in passief schrijnwerk aangevuld met een strategisch geplaatste zonnewering, een efficiënte en compacte vormgeving, een doordachte materiaalkeuze met een goede isolatiewaarde en luchtdichte constructie. Actieve maatregelen moeten de energievraag verder reduceren en deze zo efficiënt mogelijk invullen: een reversibele lucht water warmtepomp, een WKK-installatie, een watergekoelde koelmachine met zeer hoog rendement, energie-efficiënte daglichtgestuurde verlichting vraaggestuurde balansventilatie met een zeer hoge luchtkwaliteit en warmte- en vochtrecuperatie.

Deze actieve en passieve maatregelen zijn in dit ontwerp conceptueel geïntegreerd.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs