Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Waterfront

Plaats Waregem, België
Tijdslijn 2018 - 2022

nieuw project voor gemengd gebruik met kantoor, woontorens en hotel

Intro

Met het project voor gemengd gebruik Waterfront krijgt Waregem een opvallende toevoeging in de skyline. VK's stabiliteitsingenieurs zorgden met een sterk structureel ontwerp voor de kenmerkende uitkragingen. Het hotel binnen dezelfde opdracht onderscheidt zich door de ronde grondvorm. Architectonisch beton voert de boventoon in de afwerking.

Lees meer
Klant(en)
  • ION
  • Steenoven
  • Alheembouw
Architecten
  • B2AI
  • Wielfaert Architecten
Prijzen
  • 2019 BIM Awards – Best Tertiary, Industrial, Commercial & Residential Project for VK
Statistieken
21500 m²
120 appartementen
72 kamers

Verhaal

De nieuwe silhouetten in de skyline van Waregem kenmerken zich door de uitkragende structuur.

Visual mixed waregem waterfront web Visual 1

Waterfront, in de schaduw van het Regenboogstadion van Waregem, is een project voor gemengd gebruik waar wonen, werken en recreatie samenkomen. De eerste fase bestaat uit een kantorencomplex van 3.250 m². In een tweede fase worden twee woontorens, Ascot en Windsor, opgetrokken. In dezelfde fase wordt ook het zogenaamde Parkhotel gerealiseerd. Een binnenplein met spiegelvijver en beplanting verbindt de woontorens en het Parkhotel.

Structurele flexibiliteit

Het kantoor wordt binnenkort opgeleverd. Met het oog op maximale flexibiliteit bestaat het structurele ontwerp uit een slanke betonnen kolommenstructuur met betonnen paddenstoelvloeren. Het gebouw werd afgewerkt met een schil uit architectonisch beton.

Beide woontorens tellen 13 bouwlagen en bereiken een hoogte van 45 meter. De nieuwe silhouetten in de skyline van Waregem kenmerken zich door de uitkragende structuur. Deze wordt gerealiseerd door een centrale dragende wand en een Y-structuur in de gevel.

Het hotel laat zich dan weer opmerken door de ovaalvorm, gerealiseerd met een geprefabriceerde kolommenstructuur. Het Parkhotel moet klaar zijn in 2021, de woontorens een jaar later. Architectonisch beton voert de boventoon in de afwerking.

Splitsing BIM-modellen

Waterfront is een hoog staaltje van hoe architecten, ingenieurs stabiliteit en technieken het beste in elkaar naar boven halen, mede door een doorgedreven BIM-proces.

In een standaard BIM-proces werken alle partijen binnen eenzelfde omgeving. De coördinatie van wijzigingen en het opsporen van afwijkingen verloopt op die manier veel sneller en makkelijker. Bij Waterfront werd evenwel gekozen voor een splitsing in een architectuurmodel, een structuurmodel en een techniekenmodel.

Na het voorontwerp werd door VK Architects & Engineers eerst een structuurmodel opgemaakt. Vervolgens werkte architect B2Ai een model uit op dat structuurmodel. Als laatste werd daar dan een ‘techniekenlaag’ aan toegevoegd. Deze manier van werken wordt veel toegepast in het Verenigd Koninkrijk, en wordt wel eens ‘kleine BIM’ genoemd, omdat de afzonderlijke partijen aanvankelijk niet interdisciplinair werken.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs