Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Wiels Centrum voor Hedendaagse Kunst

Plaats Vorst, België
Tijdslijn 2004 - 2008

restauratie van brouwerij en transformatie kunstencentrum

Intro

Deze modernistische voormalige brouwerij werd getransformeerd tot een centrum voor actuele kunst. Bij de restauratie van het beschermde monument werd eerst de gevel grondig vernieuwd. De grote binnenruimtes werden structureel verstevigd. Enkele brouwersketels werden behouden, als link naar het verleden. Een nieuw dakterras biedt een mooi panorama op de hoofdstad.

Lees meer
Klant(en)
  • Wiels Kunstencentrum Actuele Kunst
Architecten
  • Art & Build
Statistieken
5800 m²

Verhaal

Een cafetaria op het gelijkvloers wordt gesierd door 3 originele brouwketels, een link naar het verleden.

De voormalige brouwerssite van Wielemans-Ceuppens, beschermd als monument, heeft een nieuwe bestemming. Zo wordt een deel van het terrein ingenomen door het Van Volxem-kantoorproject. De brouwerij zelf, een modernistisch gebouw uit 1930, werd getransformeerd tot het centrum voor hedendaagse kunst Wiels. VK stond in voor de stabiliteitsstudies van deze restauratie.

De restauratie verliep in 2 fases. Eerst werd de buitenkant aangepakt, met een grondige vernieuwing van de gevel. Daarna werd de binnenkant aangepakt, en de ruimtes aangepast aan hun nieuwe bestemming. Het gebouw telt 3 niveaus met tentoonstellingsruimte, kunstenaarsateliers en kantoren. Een cafetaria op het gelijkvloers wordt gesierd door 3 originele brouwketels, een link naar het verleden. Een dakterras biedt een mooi zicht op de site en op Brussel.

De transformatie van de voormalige industriële site kadert in een overheidsprogramma, die de omringende stadswijk moet revitaliseren. Wiels wil ook Brussel als centrum voor hedendaagse kunst op de kaart zetten. Het heeft al een plaats verworven op de nationale kunstscène, met exposities van onder meer Luc Tuymans, wereldvermaard Belgisch kunstenaar.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs