Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Wintercircus

Plaats Gent, België
Tijdslijn 2012 - 2020

renovatie en conversie van het karakteristieke Wintercircus tot een multifunctionele stedelijke ruimte

Intro

Een renovatie breit een nieuw hoofdstuk aan de rijke geschiedenis van deze voormalige stadskanker. Het wordt een overdekt stadsplein met ondergrondse rockconcertzaal, horeca, tentoonstellingsruimte en kantoren. De open ruimte en mix aan activiteiten vereisten een doordachte fire safety-oplossing. Verder is dit de eerste overdekte publieke ruimte met een BEO-veld, dat bovendien in wisselwerking staat met het BEO-veld van De Krook.

Lees meer
Klant(en)
  • sogent
Architecten
  • Baro
  • SumProject
  • Atelier Kempe Thill
  • aNNo

Verhaal

Tegen 2050 wil Gent een klimaat-neutrale stad zijn. In het kader van deze ambitie wordt onder de middenpiste van het Wintercircus een CO2-neutraal verwarmingssysteem geïnstalleerd.

Het Wintercircus uit 1894 werd in 2005 gekocht door stadsontwikkelingsbedrijf SoGent om het volledig te renoveren. Centraal wordt een concertzaal voorzien. De ruimtes rondom de centrale piste bevaten kantoren, expositieruimtes, en café en de foyer. Het Wintercircus zelf is niet beschermd, maar maakt wel deel uit van het beschermd stadsgezicht 'Circuswijk'. Daarom is het essentieel dat bij de renovatie zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de rijke erfgoedwaarde van het gebouw.

Structureel moeten een flink aantal vloeren en daken (het Wintercircus bestaat uit meerdere overdekte volumes) worden versterkt of zelfs vervangen. Daarnaast moeten verschillende trap- en liftkokers worden aangebracht als toegangspunten. Daarnaast moest ook de ondergrondse rockzaal worden uitgegraven, net als het BEO-veld. Tegen 2050 wil Gent namelijk een klimaat-neutrale stad zijn. In het kader van deze ambitie wordt onder de middenpiste van het Wintercircus een CO2-neutraal verwarmingssysteem geïnstalleerd. De meest duurzame optie in dit geval bleek een BEO-veld, met 35 sondes die 150 meter diep geboord worden. Het BEO-veld zal vooral het middenplein verwarmen en koelen.

Comfort en veiligheid

In het nieuwe gebouw kunnen bij evenementen tot 750 personen aanwezig zijn. Brandstabiliteit, o.a. van het dak, vormde dus een belangrijk thema. De gevraagde brandstabiliteit wordt gewaarborgd door “watermist”-sprinklers, die werden geoptimaliseerd via CFD-simulaties voor verschillende brandscenario’s.

Akoestisch worden verschillende ingrepen genomen om de veelheid aan invullingen te kunnen onderbrengen binnen dezelfde structuur, zonder het geluidscomfort in het gedrang te brengen voor de afzonderlijke functies.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs