Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

WZC De Oever

Plaats Oostnieuwkerke, België
Tijdslijn 2008 - 2014

ontwerp en realisatie van een nieuw woon- en zorgcentrum

Intro

Dit nieuwe woonzorgcentrum zet in op kleinschaligheid. De functionele kleinschalige leefgroepen worden architecturaal vertaald door de afwisseling van strakke witte volumes en warme bakstenen bouwdelen. Deze omsluiten een tuin met een kleurrijk parcours en kunstintegratie. De tuin is eveneens een ankerpunt voor de omliggende circulatiezones en leefruimtes, terwijl de kamers maximaal zicht bieden op de omliggende natuur en woonwijk.

Lees meer
Klant(en)
  • OCMW Staden
Architecten
  • VK Architects & Engineers
Statistieken
91 bedden
8296 m²

Verhaal

De volledig beglaasde polyvalente ruimte aan de straat geeft een wisselwerking met de gemeenschap en verankert het woonzorgcentrum in zijn omgeving.

Senior oostnieuwkerke deoever 4 web

VK ontwierp het woon- en zorgcentrum De Oever met oog voor functionaliteit en flexibiliteit, gericht op kleinschaligheid.

Naar de omgeving toe is gekozen voor een aaneenschakeling van volumes rond een patio, en voor 3 bouwlagen. Dit concept integreert zich perfect in het omliggende woongebied. Ook het gebruik van verschillende gevelmaterialen draagt bij tot een kleinschalige indruk. De beddenvleugels en inkom zijn bekleed met een sobere bruine baksteen. Het contrast met de witte bepleistering van de gemeenschappelijke vleugels zorgt voor een fris en levendig geheel. Houten elementen in de binnenpatio en aan de inkom geven het woonzorgcentrum een warm en uitnodigend karakter.

Functioneel wordt de kleinschaligheid weerspiegeld in de leefgroepenwerking van 7 tot 8 personen, met leefruimtes aan weerszijden van de patio. De verwevenheid tussen binnen- en buitenruimte wordt verder gezet in de volledig beglaasde gangen. Dit helpt niet alleen de oriëntering, maar zorgt ook overvloedig voor aangenaam daglicht in de gangen. Enkele kleuraccenten verhogen er de levendigheid. De kamers zitten in de buitenste schil van de beddenvleugels, en kijken uit op de groene omgeving.

De inkom richt zich naar de straat via een volledig beglaasde polyvalente ruimte. De wisselwerking met de gemeenschap die van hieruit ontstaat - zien en gezien worden - verankert het woonzorgcentrum in zijn omgeving.

Een aantal actieve en passieve maatregelen zorgen ook voor energie-efficiëntie: dubbele isolerende hoogrendementsbeglazing, doorgedreven isolatie, buitenzonwering, hoogrendementscondensatieketels met verwarming op lage temperatuur en weersafhankelijk geregeld, warmterecuperatie, verlichting met aanwezigheidsdetectie, regenwaterbeheer en een gebouwenbeheersysteem.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs