Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

WZC Edouard Remy

Plaats Leuven, België
Tijdslijn 2009 - 2015

masterplan + vervangingsnieuwbouw van een zorgcampus

Intro

Deze vervangingsnieuwbouw transformeerde een verouderd, monolithisch en gesloten rusthuis tot een open woonplek. Via doordachte masterplanning werd vóór het nieuwe WZC een nieuw stadsplein gecreëerd met pocketpark, en gecombineerd met een ruim terras voor de bewoners. Het gelijkvloers huisvest sociale en openbare diensten, terwijl de bewoners in de leefruimtes boven straatniveau uitkijken over de stad door verdiepingshoge ramen.

Lees meer
Klant(en)
  • OCMW Leuven
Architecten
  • VK Architects & Engineers
  • bureau voor architectuur & planning
Statistieken
180 bedden
15180 m²

Verhaal

Het masterplan van VK optimaliseert de aansluiting van de campus met zijn omgeving.

Senior leuven edouardremy 2 web

Het woonzorgcentrum ligt in het centrum van Leuven en was voorheen volledig ingesloten. De gesloten gevelrijen van de omringende gebouwen verborgen het vlakbij gelegen stadspark. Bovendien was nergens een rustpunt voorhanden: alle functies lagen direct aan de straat. Omdat een straat de zorgsite doorsnijdt, maken de bouwblokken wel even plaats voor enkele publieke plekken. Het masterplan van VK optimaliseert de aansluiting van de campus met zijn omgeving.

Ten eerste werd een plein voorzien, daar waar de site wordt doorsneden. Enkele gemeenschappelijke functies, een bushalte en toegang tot een parking ontsluiten de site. Een mix van wonen, werken, ontspannen en dienstverlening rond het plein en de zorgsite dragen hiertoe bij. De open ruimte verhoogt ook de zichtbaarheid van de zorgsite. Tegelijk werd de besloten hoogbouw van het woonzorgcentrum vervangen door een open en geïntegreerde laagbouw.

De bestaande binnentuin is vervangen door een open plein en park. Samen met de andere groenaanleg varieert de ruimte van privé over semipubliek tot publiek: van tuin tot park tot plein. De overgang tussen deze verschillende ruimtes wordt gecreëerd via doorkijken en verbindingen. Zo krijgt het geheel een samenhang, maar verliezen de afzonderlijke elementen hun eigenheid niet.

De realisatie van dit masterplan lag ook in handen van VK, in samenwerking met Bureau Architectuur en Planning.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs